Френската полиция е задържала още петима заподозрени във връзка с обезглавяването на френския учител, информира АФП, позовавайки се на източници, предаде ДПА.

Стотици се стекоха на погребението на чеченеца, обезглавил френския учител

Стотици се стекоха на погребението на чеченеца, обезглавил френския учител

Повечето руски и чеченски държавни медии не съобщиха за погребението

Петимата заподозрени са на възраст между 18 и 21 г.Те са задържани в близост до Париж. Те са били в телефонен контакт с нападателя. Задържаните са от чеченски произход.

47-годишният учител по история Самюел Пати бе убит заради това, че е показал карикатури с пророка Мохамед по време на урок за свободата на словото. Той бе убит в предградие на Париж в средата на октомври. 18-годишният нападател с чеченски корени бе застрелян от полицията. Преди дни стотици хора в Чечения присъстваха на погребението на нападателя Абдулах Анзоров.

Още четирима ученици обвинени за убийството на френския учител

Още четирима ученици обвинени за убийството на френския учител

Трима от четиримата ученици, които са обвинени днес, са заподозрени, че са посочили Пати на убиеца

Според разследващите престъплението е терористичен акт, мотивиран от ислямски екстремизъм. Убийството шокира Франция и накара президента Еманюел Макрон да предприеме агресивни действия срещу ислямския фундаментализъм.

Макрон и правителството днес ще обсъдят борбата срещу радикалния ислям в Париж. Правителството ще представи планиран законопроект, който има за цел да "подсили републиканските принципи".

Повече от 250 души загинаха при терористични атаки във Франция през последните години.