Заместник-председателят на ирландската републиканска партия "Шин Фейн" Мишел О"Нийл предупреди, че Брекзит без сделка ще предостави "правилен момент" за референдума за обединението на Ирландия, съобщават британски медии.

Тя добави, че политиците трябва да се противопоставят на насилието, когато Обединеното кралство излезе от Европейския съюз и че запазването на клаузата за предпазния механизъм за ирландската граница и Споразумението от Разпети петък от 1998 г. ще бъде от първостепенно значение за тази цел.

Великобритания ще показва мускули по света след Брекзит

Великобритания ще показва мускули по света след Брекзит

Принципът "Глобална Великобритания" на премиера Тереза Мей трябва да влезе в действие

О"Нийл настояла, че твърда граница между Република Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Великобритания, не трябва да се възстановява. Други двама депутати от "Шин Фейн" са повторили нейната позиция, подчертавайки, че въпросът за обединението на Ирландия ще бъде повдигнат в случай на твърд Брекзит.

По-рано Би Би Си съобщи, цитирайки министри от правителството, които са запознати с въпроса, че възможността за гласуване за обединение на Ирландия е "много реална" в случай, че Обединеното кралство излезе от ЕС без споразумение.

Брекзит без сделка може да доведе до референдум за обединение на Ирландия

Брекзит без сделка може да доведе до референдум за обединение на Ирландия

"Ново 20"