Човекът, задържан за умишлено прегазване на хора пазаруващи за коледните празници на оживена улица в австралийския град Мелбърн е обвинен в 18 опита за убийство и едно обвинение за поведение, застрашаващо живота, съобщава "Ройтерс".

Инцидент е втората сериозна атака срещу втория по големина град в Австралия тази година. Полицията заяви, че са обвинили мъжа, бежанецът от Афганистан Саид Ноори, след като официално е разпитан за атаката, а полицията описа нападението като "умишлен акт".

Полицията твърди, че на 32-годишният нападател, има проблеми с психичното здраве и употребата на наркотици и те не вярват, че атаката е свързана с тероризъм.

Атаката в Мелбърн не е тероризъм, а болен афганистанец, притеснен за мюсюлманите

Атаката в Мелбърн не е тероризъм, а болен афганистанец, притеснен за мюсюлманите

Изолиран инцидент, няма информация за връзки с екстремистки групи или политически въпроси, коментира австралийският премиер Търнбул

Ноори ще се яви в съда в сряда, като съдът също така е разпоредил да бъде оценен и от психолози.

Ислямски терористи са използвали превозни средства, за да атакуват хора няколко пъти в Европа и Съединените щати през последните няколко години. През януари шест души бяха убити в централния бизнес район на Мелбърн, когато един човек използва превозното средство, за да ги прегази. Полицията също така изключи тероризма като причина за атаката.

След инцидента през януари властите са инсталирали 140 бетонни блока в центъра на града. 

Предвидено е засилено полицейско присъствие на всички големи събитията в Мелбърн.