Германският канцлер Олаф Шолц не е обезпокоен от липсата на напредък в преговорите с Русия тази седмица и призова в четвъртък за по-нататъшен диалог в лицето на засиленото напрежение около Украйна, съобщи ДПА.

Всичко трябва да се направи заедно, за да се деескалира ситуацията между Русия и Украйна, каза Шолц след разговор с холандския премиер Марк Рюте в Берлин.

Германският лидер намекна, че скоро може да има среща на преговарящите по така наречения Нормандски формат, който обединява Украйна и Русия с Франция и Германия като посредници. И Шолц, и френският президент Еманюел Макрон се опитаха няколко пъти да съживят преговорите за Нормандия.

"Много сме щастливи, че скоро преговарящите от четирите страни също ще се срещнат отново, за да започнат подготвителни разговори за това", добави той.

Последната среща на високо ниво в рамките на четиристранната рамка се проведе в Париж през 2019 г.

Украйна: Германия има морално задължение да доставя оръжия на Украйна, за да спре Русия

Украйна: Германия има морално задължение да доставя оръжия на Украйна, за да спре Русия

Защото "Германия носи същата историческа отговорност за Украйна, както и за Израел"

Тази седмица се проведоха срещи между Съединените щати и Русия, НАТО и Русия и в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) - всички с цел деескалация на кризата на границата с Украйна.

Вашингтон и съюзниците му се опасяват от евентуална руска инвазия в Украйна поради натрупването на руски войски по границата. Русия отрича това и обвинява НАТО, че заплашва собствената ѝ сигурност чрез разширяване на изток.

Русия е заплашена със сурови санкции, в случай че направи ход на територията на Украйна - както направи през 2014 г., когато анексира Кримския полуостров - но Шолц подчерта, че целта на дипломатическия обмен е да се предотвратят подобни мерки.

Рюте каза в Берлин, че е много важно Европа да може да играе самоуверена, независима роля по важни геополитически въпроси. Европа трябва да бъде играч, а не просто игрово поле, подчерта холандският лидер.

Русия обяви фундаментални разногласия след преговорите с НАТО

Русия обяви фундаментални разногласия след преговорите с НАТО

Имало реален риск от нова война в Европа

Припомняме, че вторият кръг от преговори за гаранции за сигурност, който се проведе в сряда в Брюксел на ниво Съвет Русия-НАТО, не даде резултат. Заплахата от нова война в Европа е много реална, коментира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след разговорите с Русия в щаба на военния алианс в Брюксел.

Предупреждението на Столтенберг е отправено в момент, когато правителството в Канада е изправено пред нарастващ политически натиск от гласовата украинска диаспора в Канада да направи повече, за да помогне за възпиране на нахлуването на руски войски.

Заседанието на Съвета НАТО-Русия завърши без твърд ангажимент за повече диалог относно исканията на Москва. Русия настоява на Украйна да бъде отказано членство в НАТО и разполагането на войски и оборудване на алианса в Източна Европа да бъде върнато до нивата от 1997 г.