Германският канцлер Олаф Шолц каза в петък, че трябва да се положат всички усилия за намаляване броя на цивилните жертви в Газа.

Той направи изявлението по време на съвместна пресконференция с турския президент Реджеп Ердоган в Берлин, съобщава Анадолската агенция. 

Шолц призна, че двамата имат разногласия относно военната кампания на Израел, но биха искали да продължат диалога си.

"Ще говорим как можем да предотвратим по-нататъшна ескалация в региона, ние споделяме загрижеността от пожар в Близкия изток, каза Шолц, добавяйки, че докато Германия защитава правото на Израел на самоотбрана, тя не е безразлична към страданията на палестинци. Трябва да се направи всичко, за да се намали броят на цивилните жертви", подчерта той.

По-рано Ердоган разкритикува западните правителства, че предоставят пълна подкрепа на израелското правителство, но си затварят очите за "военните престъпления", извършени в Газа.

Ердоган нарече Израел "държава на терора" и остро разкритикува Запада

Ердоган нарече Израел "държава на терора" и остро разкритикува Запада

Анкара ще предприеме стъпки, за да гарантира, че израелските заселници са признати за "терористи"

Германското правителство многократно е заявявало, че Израел има право да се защитава от "Хамас" и се противопостави на призивите за незабавно прекратяване на огъня в Ивицата Газа, като се аргументира, че това ще даде отдих на палестинската групировка.

Aбсурдно e турският президент Ердоган да обвинява Израел във фашизъм. Това заяви Шолц във вторник. Шолц настоя тогава , че Израел е демокрация и "държава, която е обвързана с правата на човека и международното право и действа съответно". Той обвини обвиненията за абсурдни на пресконференция в Берлин.

Германия твърди, че носи историческа отговорност за сигурността на Израел поради нацисткото минало на страната и престъпленията, извършени срещу евреи по време на Втората световна война.

Шолц: Обвинението на Ердоган към Израел във фашизъм е "абсурдно"

Шолц: Обвинението на Ердоган към Израел във фашизъм е "абсурдно"

Германският канцлер Олаф Шолц трябва да се срещне с турския президент в Берлин в петък

На 10 ноември Ердоган заяви, че легитимността на Израел е "подложена на съмнение" поради "фашизъм" в страната. Турският президент е остър критик на войната на Израел срещу екстремистката групировка "Хамас", която започна миналия месец.

Конфликтът избухна след нападение на бойци на "Хамас" на 7 октомври, при което бяха убити около 1200 израелци - предимно цивилни. Това се оказа и най-смъртоносният ден в 75-годишната история на Израел.

По данни на палестинските здравни власти над 11 500 палестинци, най-малко 4700 от които деца, са загинали при ответната военна атака на Израел срещу управляваната от "Хамас" ивица Газа.

Хамас са прекратили преговорите за заложниците

Хамас са прекратили преговорите за заложниците

Решението е взето след израелската атака срещу болницата "Ал-Шифа"

Израел се зарече да унищожи въоръжената групировка. Цели квартали на Газа бяха изравнени със земята от въздушни и артилерийски удари, стотици хиляди хора бяха принудени да напуснат домовете си, а хуманитарната ситуация е катастрофална, информираха хуманитарните агенции.

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси посочи, че израелските атаки са унищожили или повредили най-малко 45% от жилищните сгради в Газа.

Израелският посланик в Русия Александър Бен Цви каза, че съдбата на заложниците, взети от "Хамас" на 7 октомври, в момента не е известна, тъй като преговорите за освобождаването им вече не се водят.

Палестински официални лица казаха, че преговорите са преустановени след израелската военна атака срещу болница "Ал-Шифа". Израел все още не е дал официално съгласие дори за непреки преговори, които все пак се проведоха в Катар.

Смята се, че около 240 души са държани като заложници в Ивицата Газа след атаката на "Хамас" на 7 октомври. Днес стана ясно, че в района на болницата "Ал-Шифа" е било открито тялото на израелски войник - жена, отвлечена от палестинските радикали в първия ден на тяхната офанзива. Бе съобщено и за откриването на още едно тяло на мъртъв заложник в същия район.