Канцлерът на Германия Олаф Шолц заяви, че президентът на Русия Владимир Путин търси повод да окупира цяла Украйна, съобщи VoA.

Той коментира, че президентът на Украйна Володимир Зеленски "заслужава най-дълбоко уважение за това, че страната му не се поддаде на провокациите на Русия, защото руският президент само това чака, за да получи повод за вероятна окупация на цяла Украйна".

Шолц посочи, че на заседанието на Съвета за сигурност на ООН Германия и други страни са показали, че решението на Кремъл да признае за независими сепаратистките региони в украинските Донецка и Луганска област не се подкрепя от световната общност.

Припомняме, днес Шолц обяви, че Германия спира сертифицирането на газопровода "Северен поток 2" заради това решение на Русия.

Германия спира "Северен поток 2" заради действията на Русия

Германия спира "Северен поток 2" заради действията на Русия

Шолц заплаши Москва и с допълнителни санкции

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че Русия се опитва да пренапише цялата глобална система за сигурност.

"Много заложено в днешната криза, рискът от конфликт е реален. Русия използва сила и ултиматуми не само за преначертаване на границите в Европа, но и за да се опита да пренапише цялата глобална архитектура за сигурност." - коментира той.

Столтенберг: Русия опитва да пренапише цялата глобална архитектура за сигурност

Столтенберг: Русия опитва да пренапише цялата глобална архитектура за сигурност

От Литва до България, НАТО предоставя сили и изтребители F-35 срещу руската заплаха