Западът с всички налични ресурси ще гарантира, че конфликтът в Украйна няма да се разпространи в други страни в Европа. Това заяви в телевизионно обръщение към нацията в четвъртък германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от "Ройтерс".

"Руският президент Владимир Путин не трябва да подценява решимостта на НАТО да защитава всички свои членове. Това се отнася изрично за нашите партньори от НАТО в балтийските държави, Полша и Румъния, България и Словакия. Без "ако" или "но", каза канцлерът.

Шолц каза още, че единствено Путин, а не руският народ, носи отговорността за атаката срещу Украйна, но той "няма да спечели".

Шолц: Ужасен ден за Украйна и мрачен ден за Европа

Шолц: Ужасен ден за Украйна и мрачен ден за Европа

Руската атака била необосновано и крещящо нарушение на международното право

"С атаката срещу Украйна президентът Путин иска да върне времето назад. Но няма връщане назад към 19-ти век, когато великите сили управляваха главите на по-малките държави", каза Шолц.

Това е ужасен ден за Украйна и мрачен ден за Европа. Това заяви сутринта Шолц, който осъди нападението на Русия срещу Украйна. Той определи извършената атака като необосновано и крещящо нарушение на международното право.

Шолц посочи тогава, че Германия ще се консултира с партньорите от Г-7, НАТО и Европейския съюз.

CNN на живо от конфликта в Украйна

CNN на живо от конфликта в Украйна

Руските войски настъпват от 3 направления

Той разговаря с украинския президент Володимир Зеленски и го е уверил в солидарността на Германия.

Тази нощ руският президент обяви започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас".

Впоследствие украинският президент Володимир Зеленски обяви, че въвежда военно положение в цяла Украйна.

От своя страна ООН пък призова руския президент да изтегли войските си от Украйна в името на човечеството, а британският премиер Борис Джонсън упрекна Путин, че е избрал пътя на кръвопролитието и унищожението със започването на непредизвикана атака срещу Украйна.

Централна Европа се готви за бежанска вълна от Украйна

Централна Европа се готви за бежанска вълна от Украйна

Полша отваря приемни пунктове по границата, Унгария изпраща войски

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен също уверич, че ЕС ще държи Москва отговорна за "неоправданата" й атака срещу Украйна.