Министерството на отбраната на Русия твърди, че Сергей Шойгу е посетил "зоната на специалната операция" ("специална операция" руските официални лица наричат ​​войната в Украйна) и е инспектирал предния команден пункт на едно от формированията на групата войски "Изток" в запорожското направление, съобщава Руската служба на Би Би Си.

"В командния пункт ръководителят на руското военно ведомство изслуша доклади на командващия група "Изток" и офицери от щаба за текущата обстановка", се казва в съобщението на ведомството.

Публикацията е придружена от видео, където заедно с Шойгу на срещата присъстват началникът на Главното оперативно управление (ГОУ) на Генералния щаб Сергей Рудской и генерал-полковник Андрей Кузменко, но липсва генерал-лейтенант Рустам Мурадов.

Пригожин кани Сергей Шойгу в Бахмут

Пригожин кани Сергей Шойгу в Бахмут

Официално писмо с призив към руския министър на отбраната

Фактът, че групата "Изток" вече не се ръководи от Мурадов, беше съобщен по-рано от медиите и от канали в "Телеграм", но нямаше официално потвърждение на тази информация.

"На командира и командирите е поставена задача да продължат активното провеждане на комплексно разузнаване с цел предварително разкриване на плановете на противника и недопускане на тяхното осъществяване", се казва в съобщението на Министерството на отбраната.

Вероятно става дума за предстоящото украинско контранастъпление. Запорожкото направление се счита за най-вероятно за настъпателни действия от страна на Украйна поради предимствата му за украинската армия. Успехът по време на тази офанзива ще позволи на украинците не само да си възвърнат контрола над Запорожката атомна електроцентрала, но и - в случай че стигнат до Азовско море - да отрежат "сухопътния мост" към Крим , изолирайки намиращата се там руска военна групировка.

Руските сили се окопават около Запорожката АЕЦ, но са готови за бягство

Руските сили се окопават около Запорожката АЕЦ, но са готови за бягство

Вероятно вече са провеждали тренировъчно изтегляне от централата