Украйна продължава да обстрелва Запорожката атомна електроцентрала, създавайки умишлено заплаха от възможна ядрена катастрофа. Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от Ройтерс.

По думите му руските сили предприемат "всички мерки", за да гарантират безопасността на електроцентралата, най-голямата в Европа, в лицето на това, което той нарече "ядрен тероризъм" от Киев. Министърът на отбраната направи изявлението си в конферентен разговор с висши военни.

Той добави, че на свой ред режимът в Киев се стреми да създаде вид на заплаха от ядрена катастрофа, като продължава умишлено да обстрелва обекта.

МААЕ потвърди за взривове до АЕЦ Запорожие

МААЕ потвърди за взривове до АЕЦ Запорожие

Към момента няма данни за пострадали

Шойгу посочи, че Украйна е изстреляла 33 голямокалибрени снаряда по ядрената централа през последните две седмици. Повечето са били прехванати от руската противовъздушна отбрана, каза той, въпреки че някои все още удрят обекти, които засягат безопасната работа на АЕЦ-а.

Ние класифицираме тези атака като ядрен тероризъм, категоричен бе той.

Украйна отрича да е обстрелвала съоръжението, което е под контрола на руските сили от първите дни на войната, и обвини Русия, че е стреляла по него.

Москва, и Киев взаимно се обвиняват за атаките срещу Запорожката АЕЦ. Киев също обвини Москва, че използва завода като де факто оръжеен склад. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) - настоява за създаването на зона за сигурност около централата, опасявайки се от потенциална катастрофа, подобна на Чернобил.

Запорожката АЕЦ остава под руски контрол

Запорожката АЕЦ остава под руски контрол

Инсталираната от Москва администрация опроверга слуховете, че руските сили се готвят да напуснат