Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза в сряда, че руските въоръжени сили трябва да използват нови модерни оръжейни системи в конфликта в Украйна, цитира думите му Ройтерс.

"Необходимо е да продължим модернизацията и създаването на перспективни системи с последващото им използване по време на специалната военна операция", каза Сергей Шойгу на съвещание на висши генерали в Министерството на отбраната.

Шойгу не уточни кои модерни оръжия трябва да бъдат използвани, въпреки че каза, че иска да обсъди с генералите нови начини за подобряване на артилерийските и ракетните атаки.

"Изпробват се нови начини за бойното им използване", каза Шойгу, без да дава подробности.

В Украйна, каза Шойгу, контрабатарейният огън се подобрява чрез използване на ракетни системи с голям обсег като "Торнадо-С" и мощни артилерийски системи "Малка".

"Това дава възможност за ефективно поразяване на чужди ракетни и артилерийски системи", каза Шойгу. Коментарът му беше показан по държавната телевизия.

Русия ще увеличи бюджета на Министерството на отбраната със 150% през 2023 г. Това обяви ресорният министър Сергей Шойгу.

По време на заседание на министерството той отбеляза, че подобно увеличение трябва да позволи 97% от оръжията и оборудването на военнослужещите да бъде в готовност за използване по всяко време.

По-рано този месец руският президент Владимир Путин говори за ситуацията в армията, като подчерта, че борбата с произведените от Запада оръжия, които се изплзват Украйна, ще помогне на страната да подобри собствените си способности.

В края на октомври Путин постави задача да бъде ускорено задоволяването на нуждите на руските въоръжени сили. Беше разпоредено на правителството да оцени действителните нужди на своите въоръжени сили на фона на специалната операция и да разшири капацитета си за такова производство.

Столтенберг: Не можем да позволим на Путин да спечели
Обновена

Столтенберг: Не можем да позволим на Путин да спечели

НАТО изпраща послание - засилва присъствието си от Балтийско до Черно море