От сметките на привърженици на Доналд Тръмп всяка седмица са теглени средства чрез сайта на изборната му кампания - това е ставало без тяхно знание, съобщи в. "The New York Times".

Функцията за теглене на средствата се е активирала автоматично при регистрвацията на сайта, а възможността да бъде деактивирана е била скрита в настройките.

Много от последователите на Тръмп са установявали след време, че липсват средства от сметките им и са сигнализирали в банките си за измама.

Щабът на експрезидента е бил принуден да върне около 122.7 милиона долара дарения, взети без знанието на хората, показва разследването на "The New York Times".

Изданието отбелязва, че опцията за седмични отчисления от сметките на регистрираните потребители е е инсталирана на сайта през септември 2020 г. и е била активна до датата на изборите. За да бъде изключена, е трябвало хората да прочетат съобщение с дребен шрифт и ръчно да премахнат отметката за активиране на функцията. Впоследствие шрифтът е бил направен още по-нечетлив, а процедурата е била усложнена - за отказ от дарения се е налагало премахването не на една, а на две отметки.

Тръмп събрал над $150 млн. дарения с безпочвените обвинения за изборни измами

Тръмп събрал над $150 млн. дарения с безпочвените обвинения за изборни измами

Голяма част от събраните пари вероятно ще отидат в сметката на президента

Впоследствие десетки последователи на Тръмп установили липси в сметките си - в някои случаи те достигали няколко хиляди долара.

През последните два месеца на 2020 г., на 530 хиляди измамени посетители на сайта са били върнати около 64.3 милиона долара.

Като цяло през 2020 г. кампанията на Тръм е била принудена да върне близо 11% от всички дарения, което е 122.7 милиона долара. За сравнение - щабът на демократа Джо Байдън е върнал 11 милиона долара дарения.

Напомняме, в началото на март Доналд Тръмп призова привържениците си да даряват пари директно на него, а не на Републиканската партия.

Тръмп иска републиканците да пращат дарения към него, не към партията

Тръмп иска републиканците да пращат дарения към него, не към партията

Самооопределя се за единствения истински републиканец - и само който е с него е републиканец