Ще оглави ли Владимир Путин партията „Единна Русия". Това е един от главните въпроси които стоят пред двудневния конгрес на партията.

Самият Путин заедно с новоизбрания президент Дмитрий Медведев са поканени да вземат участие във вторник.

Повечето наблюдатели смятат, че ще се вземе решение Путин да застане начело на „Единна Русия". Според мнението им това е един от начините бившият президент да формализира участието си в политиката и е логично, особено при положение, че Владимир Путин е реалния й лидер.
Въпреки това има и мнения, че начело на „Единна Русия" може да застане Дмитрий Медведев, а Владимир Путин да предпочете да следва досегашната си линия.

Припомняме, и Владимир Путин, и Дмитрий Медведев се кандидатираха за поста президент на Русия без да са членове на партията, въпреки че бяха издигнати от „Единна Русия".

Председателят на парламента и настоящ председател на партията Борис Гризлов заяви, преди дни: „Ние винаги сме канили и ще каним Владими Путин и Дмитрий Медведев в партията".

Както отбелязва обаче РИА Новости Путин може да оглави „Единна Русия" и без да става неин член. Затова обаче е необходимо да се направят поправки в устава.

Партията „Единна Русия" бе създадена преди парламентарните избори през 1999 година като формация, която поддържа политиката, провеждана от Владимир Путин. В последната кампания за Думата Путин бе поставен под номер едно във федералния списък на партията.

На парламентарните избори „Единна Русия" получи почти 2/3 от гласовете на избирателите. В момента в Думата партията има конституционно мнозинство. Към момента формацията има около 2 милиона члена.