Премиерът социалдемократ на Швеция Магдалена Андершон в четвъртък подаде оставката си, съобщи АП. 

Андершон се срещна с Андреас Норлен, председател на 349-местния Риксдаг на Швеция, за да го информира официално за нейното напускане. 

Той е приел нейната оставка. Тя ще продължи да изпълнява функциите си до сформирането на ново правителство.

Норлен каза, че ще започне разговори с партийните лидери след уикенда.

Очаква се той да поиска от лидера на дясноцентристката Умерена Улф Кристерсон да се опита да сформира управляваща коалиция.

След изборите в неделя десният блок има 176 места, докато лявоцентристкият блок със социалдемократите има 173.

Шведският премиер хвърли оставка

Шведският премиер хвърли оставка

След като коалицията ѝ загуби изборите

Припомняме, че оставката бе очаквана. Андершон обяви решението си ден по-рано. Тя прие поражението на лявоцентристката ѝ коалиция след оспорваните избори.

Окончателните резултати се очакват през уикенда, но 99,9% от гласовете вече са преброени.

Изборите отбелязват вододел в шведската политика с антиимиграционните Шведски демократи, отбягвани от всички големи партии, когато за първи път влязоха в парламента през 2010 г., на прага да получат влияние върху правителствената политика.

Те изглеждат готови да спечелят 20,6% от гласовете, изпреварвайки умерените, които получиха 19,1%, като най-голямата партия вдясно.

Въпреки че партията на Кристерсон е по-малка, лидерът на Шведските демократи Джими Акесон не може да получи широката подкрепа от десницата, необходима за отстраняването на социалдемократите.

Дясната опозиция в Швеция води на парламентарните изборите

Дясната опозиция в Швеция води на парламентарните изборите

Очертава се победа с един мандат

Бъдещият министър-председател ще трябва да завърши процеса по встъпването в НАТО на Швеция и съседната ѝ Финландия.

След нахлуването на Русия в Украйна крайната десница, а след това и социалдемократите, които в миналото бяха против членство в НАТО, промениха позицията си.

Така в средата на май стана възможно подаването на заявка за членство. Тази тема дълго време бе разделителна линия в Швеция, но днес по нея има широк консенсус. Против са единствено Партията на зелените и бившите комунисти, които днес са част от Лявата партия.