Иранското правителство използвало престъпни мрежи в Швеция за извършване на насилствени действия срещу други държави, групи и лица. Това заяви шведската служба за сигурност, предаде "Ройтерс".

Службата обяви, че Иран се цели към интересите на други държави в Швеция, и по-специално Израел. Също така се опитва да действа и срещу ирански дисидентски групи и лица от иранската диаспора.

Даниел Стенлинг, ръководител на контраразузнаването, каз на пресконференция, че службата за сигурност "вече може да потвърди, че престъпни мрежи в Швеция са проксита, които Иран използва".

Външният министър на Швеция Тобиас Билстрьом каза пред информационна агенция TT, че иранският шарже д'афер в Стокхолм ще бъде призован днес.

Швеция изгони китайски журналист, заплашвал националната сигурност на страната

Швеция изгони китайски журналист, заплашвал националната сигурност на страната

Отношенията между Стокхолм и Пекин са обтегнати от години

Билстрьом подчерта, че е изключително притеснително, че чужда сила, в случая Иран, е използвала престъпни мрежи, за да извърши или подбуди престъпления в Швеци

От години Швеция се бори с гангстерското насилие, а през 2023 година 55 души са били застреляни, а още 109 са били ранени при 363 различни стрелби. Останалите скандинавски страни са имали общо шестима застреляни през този период.

Чутите изстрели в близост до посолството на Израел в Стокхолм на 17 май, когато бяха арестувани няколко човека, и намирането на взривно устройство през януари накара шведската полицията да засили сигурността около израелските и еврейските интереси в страната.

Службата за сигурност отказа да коментира конкретни атаки, но според изявление, дадено на "Ройтерс" от израелски служител, януарският инцидент е извършен от престъпна група от името на Иран.

В изявлението се казва, че "използването на проксита и експлоатирането на нарастващия брой антисемитски инциденти срещу Израел е начинът на Иран да избегне оставянето на пръстови отпечатъци върху тероризма, който насърчава".

Даниел Стенлинг заяви, че службата за сигурност не вижда причина да се съмнява в израелското разузнаване, но отказа да коментира конкретни подробности, като обясни, че това може да компрометира текущите разследвания.

Службата за сигурност каза, че оценката на нивото на заплаха от тероризъм остава 4 по скала от 5, до което беше повишена през 2023 г., след като изгарянето на Корана от лица в Швеция възмути мюсюлманите в няколко страни и предизвика джихадистки заплахи.

Изгарянето на Корана в Швеция разгневи мюсюлманските страни

Изгарянето на Корана в Швеция разгневи мюсюлманските страни

Всяко умишлено увреждане или проява на неуважение към него се счита за обидно