Шведският външен министър каза в петък, че продължава да се надява, че Турция ще ратифицира планираното членство на Швеция в НАТО, когато турският парламент се събере отново през октомври, както беше договорено с президента Реджеп Тайип Ердоган на срещата на върха на алианса през юли.

"Шведското правителство не е получило никакви сигнали през лятото, освен че обещанието дадено във Вилнюс е валидно и днес", каза външният министър Тобиас Билстрьом пред репортери.

Швеция кандидатства за членство в НАТО миналата година в отговор на нахлуването на Русия в Украйна и повечето членове на алианса бързо ратифицираха кандидатурата й.

Но Турция се въздържа, позовавайки се на притеснения относно сътрудничеството в областта на сигурността.

След месеци на натиск турският президент Тайип Ердоган каза след срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли, че ще предаде ратификацията на кандидатурата на Швеция за НАТО в парламента през октомври, когато той се събере отново след лятната ваканция.

Но няма гаранция, че Швеция ще получи зелена светлина дори и тогава.

Турция иска повече действия срещу това, което вижда като терористи, живеещи в Швеция, главно членове на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и група, обвинявана от Анкара, че е организирала неуспешния преврат през 2016 г.

Напрежението с Турция се засили и от демонстрациите в Швеция, където протестиращите изгориха копия на Корана, разгневявайки много мюсюлмани.

Външните министри на Русия и Турция обсъдиха зърнената сделка и войната в Украйна

Външните министри на Русия и Турция обсъдиха зърнената сделка и войната в Украйна

Подготовка за среща Путин - Ердоган