Швеция се нуждае от повече имигранти, а не от по-малко, за да подпомогне щедрата си социална система, включително грижата за застаряващото население. Това е обявил високопоставен служител на шведската Агенция по заетостта в интервю за "Ройтерс".

През 2015 г. рекордните 163 хил. души потърсиха убежище в Швеция, най-високото ниво на глава от населението в Европа, което беше част от наплива на повече от 1 млн. души, които пристигнаха в ЕС, бягайки от война и бедност.

Темпото на миграцията притесни някои шведи - антиимигрантската партия "Шведски демократи" отбеляза ръст в подкрепата, - което накара страната да въведе строги закони за предоставяне на убежище. Молбите за убежище се очаква да са с около 80 процента по-малко през тази година.

Въпреки това без значителен приток от имигранти Швеция е застрашена от недостиг на работна ръка през следващите години, изтъкнал Хакан Густавсон, който е ръководител на отдела за анализи и прогнози към Агенцията по заетостта.

"Придошлите отвън хора, които се вляха към работната сила, облекчиха недостига, който ние все още виждаме", посочил той и допълнил: "Това увеличи икономическата активност в страната, независимо от начина, по който гледаме на нея, предимство беше да приемем толкова много хора, родени в чужбина."

"Пътят напред не е да имаме по-малко имиграция", подчертал Густавсон.

С ниска раждаемост и покачване на дела на пенсионерите, Швеция има нужда да приема 64 хил. имигранти годишно, за да поддържа баланса между онези, които работят и онези, които получават пенсия.

Населението на Швеция се очаква да надмине 10 млн. души през следващата година, което представлява увеличение от приблизително 800 хил. души или близо 9 на сто през последното десетилетие. Голямата част от увеличението на населението идва от имиграцията.