Швейцария бракува 60 стари зенитно-ракетни системи Rapier британско производство, въпреки че би могла да ги предаде на Украйна.

Новинарската агенция "Укринформ" цитира няколко швейцарски вестника, които твърдят това.

Според тези издания швейцарското правителство е взело решението за извеждане от експлоатация на ракетите Rapier от края на 2022 г. още през 2019 г.

Швейцарските закони забраняват доставката на оръжия в зони на бойни действия, но събеседниците на швейцарските вестници предполагат, че нищо не пречи на Швейцария да върне или продаде Рапиерите на британците - които вече биха ги предали на украинците.

От началото на войната Швейцария е отговорила на исканията на Германия, Испания и Дания да предаде на Украйна произведени от нея оръжия и боеприпаси.

В интервю за NZZ am Sonntag в неделя Ален Берсе, президентът на Швейцария през тази година, заяви, че за Швейцария е по-важно от всякога да запази строг неутралитет.

Германия изкупува обратно свои танкове от Швейцария

Германия изкупува обратно свои танкове от Швейцария

Тези танкове са необходими на страните от НАТО за собствените им арсенали

"Швейцарските оръжия не трябва да се използват във война. Що се отнася до Швейцария, войната не е в нашите гени", казва Берсе, цитиран от АФП.

Президентът осъди онези швейцарски политици, които призовават да се изостави политиката на строг неутралитет заради войната в Украйна, и заяви, че би желал войната да приключи възможно най-скоро с преговори.

Ракетната система земя-въздух Rapier с малък обсег на действие (до 8 км, при пряка видимост) е разработена във Великобритания през 60-те години на миналия ХХ век.