Неутрална Швейцария е готова да действа като посредник, за да спомогне за разрешаването на кризата в Северна Корея, включително чрез провеждане на министерски разговори, заявява швейцарският президент Дорис Лютард, цитирана от Ройтерс.

Лютард заявява, че швейцарски войски са разположени в граничната зона между Южна Корея и Северна Корея и отбелязва, че нейната страна, както и Швеция, имат дълга история на неутрална и дискретна дипломация.

Но Китай и САЩ трябва да поемат своя дял отговорност, добавя тя, предупреждавайки за "прекалените реакции".

Санкциите "не променят много неща" по отношение на убеждаването на Пхенян да изостави оръжейните си програми, допълва тя.

Един ден след най-големия ядрен тест на Севера, Сеул заяви, че обсъжда с Вашингтон разполагането на самолетоносачи и стратегически бомбардировачи на Корейския полуостров, след като Пхенян има намерения за нови изстрелвания на междуконтинентални ракети

САЩ и Южна Корея засилват съвместните военни учения

САЩ и Южна Корея засилват съвместните военни учения

Обсъдили са САЩ да разположат ядрен самолетоносач и стратегически бомбардировачи

"Мисля, че наистина е време за диалог", съобщава Лютард на пресконференция в Берн.

"... Ние сме готови да предложим нашата роля и добри услуги като посредник. Мисля, че през идните седмици много ще зависи от това как САЩ и Китай могат да окажат влияние в тази криза. Ето защо мисля, че Швейцария и Швеция могат да играят роля зад завесата", коментира тя.

"Мисля, че това е нашата роля да разгледаме какви възможности откриваме. Защото Туитър няма да е адекватен инструмент ... Всичко трябва да е много дискретно", допълва Лютард.

Известно е, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун прекарва част от младостта си в Берн, учейки под фалшиво име.