Руският президент Владимир Путин ще може да участва в евентуалната следваща среща на върха за мир в Швейцария, въпреки че Международният наказателен съд е издал заповед за ареста му, заяви на пресконференция швейцарският президент Виола Амхерд.

Виола Амхерд призна необходимостта от участие на Русия в бъдещи дискусии и преговори, като същевременно подчерта необходимостта от спазване на Устава на ООН.

Думите на президента бяха потвърдени и от швейцарския министър на външните работи Иняцио Касис.

"Това може да бъде организирано, възможно е според нашите закони. Разбира се, трябва да го направим заедно с МНС (Международния наказателен съд). Но приемащата държава може да направи изключения по този въпрос", заяви Касис, цитиран от Ройтерс.

Кои страни не сложиха подпис в Швейцария, въпреки че присъстваха

Кои страни не сложиха подпис в Швейцария, въпреки че присъстваха

Документът от Срещата за мир в Украйна е подписан от близо 80 държави

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин през март 2023 г. Отделно МНС поиска задържането и на руския комисар по правата на децата Мария Алексеевна Лвова-Белова по същите обвинения.

Той е обвинен във военни престъпления, извършени в Украйна - за незаконно депортиране на деца и незаконно прехвърляне на хора от територията на Украйна в Руската федерация. 

От издаването на заповедта до този момент Владимир Путин, с изключение на Беларус, е пътувал само до Китай, в момента се подготвя визита в Северна Корея