Рутинна проверка - така обясниха швейцарските власти доближаването на техни изтребители до руския правителствен самолет, предаде АПА. 

От министерството на отбраната са обяснили, че подобни на нея се правят около 400 пъти годишно с чуждестранни делегации, за да се удостовери самоличността им. 

От там сравняват случилото се с полицейските проверки на земя. 

Изтребителите са движели успоредно до руския самолет 7 минути, съобщават още от министерството. 

Вчера Москва поиска обяснения за случилото се от Берн. 

Руската делегация пътува за срещата на Организацията за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество в Перу, когато самолетът им е бил срещнат от изтребители на швейцарските военновъздушни сили във въздушното пространство на страната и бил ескортиран до границата с Франция. Сред пътниците на борда на Il-960300 били членове на делегацията на президента Владимир Путин и журналисти. Самият президент е пътувал с друг самолет. 

Пътниците на руския самолет забелязали швейцарските изтребители, които се движели успоредно на самолета. Появата на изтребители близо до самолета предизвикала хаос на борда на руския самолет. Екипажът побързал да успокои пътниците, заявявайки, че такъв ескорт се използва редовно по определени маршрути.