Следващата седмица президентът Си Дзинпин ще бъде домакин на двудневна среща на високо равнище с лидерите на пет централноазиатски държави, съобщи Пекин в понеделник, тъй като Китай се стреми да увеличи влиянието си в региона.

Това съобщи АФП.

Очаква се лидерите на Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан да присъстват на срещата на високо равнище между Китай и Централна Азия от 18 до 19 май, съобщи китайското външно министерство.

Според китайските държавни медии срещата на върха в град Сиан е първата по рода си и ще се съсредоточи върху укрепването на икономическите и дипломатическите връзки с Пекин.

Китай, вторият по големина потребител на енергия в света, е инвестирал милиарди долари, за да използва запасите от природен газ в Централна Азия.

Железопътните връзки, свързващи Китай с Европа, пресичат региона и са от ключово значение за успеха на глобалния инфраструктурен проект на Си - инициативата "Пояс и път" на стойност трилиони долари.

Пекин се придържа към политика на "добросъседство и приятелство" по отношение на Централна Азия, заяви външният министър Цин Ган по време на среща с регионалните си колеги в северозападния град Сиан миналия месец.

"Всички страни потвърдиха... твърдата си взаимна подкрепа по въпроси, засягащи основните интереси на всяка от тях, твърдото противопоставяне на външната намеса във вътрешните работи и решителното отхвърляне на... силите, създаващи хаос и сътресения в Централна Азия", се казва в доклад на китайското външно министерство за срещата.

Третият мандат на Си Дзинпин – ясен в Китай, но навън?

Третият мандат на Си Дзинпин – ясен в Китай, но навън?

Дали Китай ще опита да изгради своя международна мрежа - нещо, което Русия например не успя да направи

Авторитарните републики в Централна Азия са били част от Съветския съюз и са доминирани от Москва от средата на XIX век.

Но влиянието на Русия е все по-оспорвано след нахлуването ѝ в Украйна, като Пекин ухажва традиционните съюзници на Москва в региона.

През 2022 г. износът на Китай за Централна Азия е нараснал с 60% на годишна база до 1,4 млрд. долара, според данни, публикувани от китайското министерство на търговията миналия месец.

През септември миналата година Си пътува до Казахстан при първото си пътуване в чужбина след избухването на пандемията от коронавирус.

Си Дзинпин избран за президент на Китай за трети път

Си Дзинпин избран за президент на Китай за трети път

Безпрецедентният мандат, който утвърждава властта и единтвото

Държавите, включително Казахстан, които граничат със северозападния китайски регион Синдзян, запазиха мълчание по повод обвиненията на Пекин в нарушаване на човешките права, насочени срещу уйгури и други мюсюлмански малцинства.