Китайският президент Си Дзинпин инспектира бригада на ракетните войски на Народната освободителна армия, призовавайки войските да увеличат своите възпиращи и бойни способности. Това предаде Ройтерс, позовавайки се на китайски медии.

Китайският лидер отправи апел към стратегическите ракетни войски "решително да изпълняват задачите, възложени от партията и народа". Ракетните сили на PLA, които контролират конвенционалните и ядрените ракети на страната, са натоварени със задачата да модернизират ядрените сили на Китай в условията на развитие като подобрена противоракетна отбрана на САЩ, по-добри способности за наблюдение и засилени съюзи.

По време на инспекцията Си Дзинпин подчерта необходимостта от придържане към политическите насоки, укрепване на отговорността на мисията и насърчаване на висококачествено развитие на изграждането на силите.

През септември Китай извърши изстрелване на междуконтинентална балистична ракета в Тихия океан, което подчерта нарастващия международен фокус върху ядреното натрупване на страната.

Китайската армия претърпя мащабна антикорупционна чистка от миналата година, като няколко генерали, включително от ракетните войски, и ръководители на аерокосмическата отбранителна индустрия бяха отстранени от националния законодателен орган. През юни Си Дзинпин посочи, че има дълбоко вкоренени проблеми в политиката, идеологията, стила на работа и дисциплината на китайската армия. По думите му в армията не трябва да има скривалище за корумпирани елементи.

Китай изстреля тестово междуконтинентална балистична ракета в Тихия океан

Китай изстреля тестово междуконтинентална балистична ракета в Тихия океан

Послание към Белия дом