Китайският президент Си Дзинпин призова за по-тясно сътрудничество в света срещу коронавируса и обеща да изпрати допълнителни 1 милиард дози ваксина на други държави, като същевременно настоя останалите сили да се откажат от "манталитета на Студената война" в момент на нарастващо геополитическо напрежение - не особено тънък намек към САЩ, пише Асошиейтед Прес.

Китайският лидер изтъкна усилията на страната си за споделяне на ваксини и борба с климатичните промени, докато произнасяше реч при откриването на виртуална среща, организирана от Световния икономически форум. Онлайн събитието се провежда вместо годишната среща през януари в Давос, Швейцария, която бе отменена заради пандемията.

Си Дзинпин засегна стандартни теми от предишните си изказвания пред международната аудитория, включително в отговор на оплакванията на търговските партньори на Китай, като обеща да отвори по-широко китайската икономика за частната и чуждестранната конкуренция.

Коментарите му идват в момент, в който напрежението между САЩ и Китай се покачва по различни въпроси, като Тайван, интелектуалната собственост, търговията, правата на човека и Южнокитайско море.

Китай плаши САЩ с плащане на "непоносима цена" заради Тайван

Китай плаши САЩ с плащане на "непоносима цена" заради Тайван

"Тайван няма друг път напред освен обединението с континенталната част"

"Трябва да отхвърлим манталитета на Студената война и да се стремим към мирно съвместно съществуване и взаимноизгодни резултати. Нашият свят днес далеч не е спокоен", заяви Си. "Протекционизмът и едностранчивостта не могат да защитят никого. В крайна сметка те вредят на интересите на другите, както и на собствените. Още по-лоши са практиките на хегемония и тормоз, които са в разрез с хода на историята. Правилният път напред за човечеството е мирното развитие и взаимноизгодното сътрудничество", допълни той.

Си Дзинпин, който не е напускал Китай, откакто коронавирусът се появи в началото на 2020 г., заяви, че Китай вече е изпратил в чужбина над 2 милиарда дози от своите ваксини срещу коронавирус и планира да предостави още 1 милиард, включително дарение от 600 милиона дози за Африка и допълнителни 150 милиона за Югоизточна Азия.

ЕС имал "когнитивен дисонанс" в политиката си към Китай

ЕС имал "когнитивен дисонанс" в политиката си към Китай

Това обяви китайският външен министър