Президентът на Китай притисна световните лидери да спрат да отправят заплахи и да предотвратят използването на ядрени оръжия в Европа и Азия. Си Дзинпин отрправи призива си след срещата с германския канцлер Олаф Шолц в Пекин, информира Ал-джазира.

По думите му международната общност трябва съвместно да се противопостави на използването или заплахите за използване на ядрени оръжия. Ядрените оръжия не трябва да се използват и не трябва да се водят ядрени войни, за да се предотврати ядрена криза в Евразия, категоричен бе той.

В изявлението на китайският президент не се споменават конкретни нации, свързани с ядрени заплахи, но реториката на световните лидери, обсъждащи атомни оръжия, се засили през последните седмици. Страховете се засилиха, че осеммесечният конфликт на Русия в Украйна може да се превърне в ядрен.

Г-7 предупреди, че Москва ще се изправи пред "тежки последствия", ако използва каквито и да е химически, биологични или ядрени оръжия във войната си с Украйна.

Русия твърдеше миналия месец, че украинските сили планират да взривят "мръсна бомба" в Украйна и обвиняват за това Москва, за да насочат световното обществено мнение срещу нея. Мръсната бомба е конвенционално взривно устройство, покрито с радиоактивни материали.

Проверката на МААЕ не откри признаци на "недекларирани ядрени дейности" в три обекта, които инспектира в Украйна по искане на Киев след обвиненията на Русия.

Президентът на САЩ Джо Байдън наскоро предупреди, че светът може да се изправи пред "Армагедон", ако руският му колега Владимир Путин използва тактическо ядрено оръжие в Украйна.