Израел беше готов да предприеме първите си стъпки към сухопътна офанзива срещу град Рафах в Газа, но отложи тази кампания след нападението на Иран през уикенда срещу тяхната страна, което предизвика разгорещен дебат във военния кабинет за това как да се отговори, казаха израелски източници пред американския телевизионен канал Си Ен Ен.

Израелските военновъздушни сили трябваше да започнат да хвърлят листовки върху части от Рафах в понеделник, казаха два израелски източника, на фона на подготовката за сухопътна офанзива в най-южния град на Газа, където са намерили подслон над 1 милион души.

Тези планове бяха спрени след ответната атака през уикенда от Иран, при която бяха изстреляни повече от 300 дронове и ракети към Израел, по-голямата част от които бяха прихванати от Израел и неговите партньори.

Един израелски служител каза, че Израел не се отказва да извърши сухопътна офанзива в Рафах, въпреки че времето за евакуации на цивилни и предстоящата наземна офанзива остава неясно в момента.

Междувременно военният кабинет остава решен да отговори на атаката на Иран. Той се събра в понеделник следобед и неговите членове продължават да обсъждат времето и обхвата на такъв отговор, казаха служители. В допълнение към потенциалния военен отговор, военният кабинет също обмисля дипломатически варианти за по-нататъшна изолация на Иран на световната сцена.

Срещата в понеделник приключи късно следобед местно време, потвърди израелски служител пред Си Ен Ен, добавяйки, че засега не разполага с първоначални подробности за това какво е било обсъдено или решено.

Франция и Великобритания зоват Израел да не мъсти на Иран
Обновена

Франция и Великобритания зоват Израел да не мъсти на Иран

Ходът на Техеран бил двойно поражение

Бени Ганц, ключов член на военния кабинет, настоява за по-бърз отговор на атаката на Иран, казаха двама израелски официални лица. Премиерът Бенямин Нетаняху досега е натискал спирачките за подобно решение.

Ганц вярва, че колкото по-дълго Израел отлага отговора си на атаката на Иран, толкова по-трудно ще бъде да получи международна подкрепа за такава атака, казаха източниците. Много държави вече предупреждават Израел да не ескалира допълнително ситуацията с военен отговор.

Правителството на Израел е наясно, че страната в момента се радва на международна подкрепа и добра воля от своите съюзници и не иска да пропилее това. В същото време правителството признава, че не може да позволи първата атака на Иран на израелска територия да остане без отговор.

Сред военните варианти, които се разглеждат, военният кабинет обмисля атака срещу ирански обект, която би изпратила съобщение, но би избегнала причиняването на жертви, каза един израелски служител.

Но израелските официални лица признават, че това ще бъде трудно решение, оттук и продължаващият дебат. Моментът на решението остава неясен.

Жозеп Борел: Близкият изток стои на ръба на пропастта

Жозеп Борел: Близкият изток стои на ръба на пропастта

Той се присъединява към световните призиви за деескалация

Натиск за деескалация

Нетаняху е изправен пред международен натиск за деескалация на напрежението в Близкия изток след нападението на Иран през уикенда.

Едночасово заседание на военния кабинет в неделя приключи без решение за това как Израел ще отговори на атаката на Иран, каза израелски служител.

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря по телефона с Нетаняху след атаката през уикенда и даде да се разбере, че САЩ няма да участват в никакви нападателни операции срещу Иран, каза високопоставен служител на администрацията на Белия дом пред Си Ен Ен.

Байдън каза на Нетаняху, че трябва да смята събитията от събота вечерта за "победа", тъй като атаките на Иран бяха до голяма степен неуспешни и вместо това демонстрираха "забележителния капацитет на Израел да се защитава и да победи дори безпрецедентни атаки".

Но Ганц настоя в неделя за необходимостта от "изграждане на регионална коалиция и плащане на цена от Иран по начин и във време, които ни подхождат".

Иран опитва да създаде нова нормалност с атаката си, Израел и САЩ трябва да отговорят

Иран опитва да създаде нова нормалност с атаката си, Израел и САЩ трябва да отговорят

Срещу Иран трябва да се използват всички уроци и тактики от времето на Студената война