Върховният представител за външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел заяви, че Близкият изток стои "на ръба на пропастта" и призова за деескалация в конфликта между Израел и Иран, цитира дуите му Ройтерс.

Иран изстреля стотици дронове и ракети срещу Израел в събота през нощта в отговор на предполагаема израелска атака срещу консулството на Техеран в Дамаск, при която бяха убити седем офицери от Иранската революционна гвардия, включително двама висши командири.

Израел нито е потвърдил, нито е отрекъл отговорност за въздушния удар на 1 април срещу консулството в сирийската столица.

"Ние сме на ръба на пропастта и трябва да се отдалечим от нея", каза върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел пред испанската радиостанция Onda Cero. "Трябва да натиснем спирачките и да дадем задна скорост."

Борел каза, че очаква отговор от Израел на безпрецедентната въздушна атака от Иран, но се надява, че той няма да предизвика допълнителна ескалация.

Гутериш: Нито Близкият изток, нито светът могат да си позволят повече война

Гутериш: Нито Близкият изток, нито светът могат да си позволят повече война

След атаката на Иран срещу Израел

Той каза, че има "дълбоко разделение" в дясната управляваща коалиция на Израел между хардлайнери, търсещи яростно отмъщение, и "по-умерена и разумна" фракция.

Тази фракция се застъпва за отмъщение, каза Борел, "но по начин, който избягва отговор на отговора".

Борел, който разговаря с иранския външен министър Хосейн Амирабдолахиан късно в неделя, каза, че ЕС трябва да има възможно най-добрите отношения с Иран въпреки санкциите, които блокът наложи на Ислямската република заради оспорваната й програма за ядрена енергия и други въпроси.

"В интерес на всички е Иран да не стане ядрена сила и Близкият изток да бъде умиротворен", каза той.

ЕС обсъжда във вторник Израел и региона след атаките

ЕС обсъжда във вторник Израел и региона след атаките

Осъди иранските действия и призова към сдържаност