Пътят към мирните преговори за Украйна няма да бъде гладък. За това президентът на Китай Си Дзинпин предупреди руския си колега Владимир Путин във видеовръзка, съобщава "Ройтерс".

Той обаче увери, че Китай ще продължи да отстоява своята "обективна и справедлива позиция" по въпроса.

Си заяви, че Пекин и Москва трябва да са в тясна координация и да си сътрудничат в международните отношения и открои желанието на Русия да участва в преговори за Украйна.

"Китайската страна отбеляза, че Русия е заявила, че никога не е отказвала да разреши конфликта чрез дипломатически разговори, и изрази своята признателност за това", посочи Си по време на видеовръзката с Путин.

През последните години двамата лидери се сближиха от взаимното недоверие към Съединените щати и техните съюзници. В началото на февруари това сближаване беше скрепено с декларация за "безгранично" стратегическо партньорство, което разбуни целия Запад.

Путин показва на света силата на Китай и Русия - кани Си Дзинпин в Москва напролет

Путин показва на света силата на Китай и Русия - кани Си Дзинпин в Москва напролет

Отношенията между Москва и Пекин били най-добрите в историята

След руската инвазия в Украйна през февруари обаче Китай публично подчерта, че по никакъв начин не е страна в конфликта и през септември, след като руската армия се сблъска с няколко неуспеха на бойното поле, Путин публично призна, че Си е имал "въпроси и опасения" относно войната.

Определението "безгранично" за китайско-руските отношения изпадна в немилост в Пекин, тъй като азиатската страна се стреми да избегне санкции от Запада заради подпомагането на руските военни усилия.

До къде би стигнал Китай, за да помогне на Путин

До къде би стигнал Китай, за да помогне на Путин

Понякога трудностите заздравяват партньорството

По време на днешния разговор обаче Си обаче подчерта идеологическия афинитет между Пекин и Москва по отношение на противопоставянето на това, което и двамата лидери смятат за хегемонистичен Запад, воден от САЩ.

Фактите многократно доказват, че ограничаването и потискането са непопулярни, а санкциите и намесата са обречени на провал, заяви Си на Путин.

"Китай е готов да работи с Русия и всички прогресивни сили по света, които се противопоставят на хегемонизма и политиката на сила и твърдо защитава суверенитета, сигурността и интересите на развитието на двете страни и международното право", изтъкна той.