Полша принадлежи към Европейския съюз, но трябва да внимава да не бъде "заразена от социални заболявания", които доминират в западноевропейските страни от Общността. Това обяви лидерът на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински, цитиран от "Ройтерс".

Говорейки на конгреса на партията преди местните избори през октомври, най-влиятелният политик в Полша очерта широките предизборни приоритети на "Право и справедливост".

Полша има право на собствена правна система, коментира Моравецки в ЕП

Полша има право на собствена правна система, коментира Моравецки в ЕП

Той обяснява на евродепутатите, че трябва да се засили "демократичната легитимност" на блока, ако ЕС възнамерява да продължи напред

Той защити партията си, че е демократична и обвини критиците в служене на "мощни интереси и сключване на сделки с могъщите в света", очевидно препращайки към тесните връзки между либералната опозиция в Полша и Брюксел.

"Казах, че ще се изправим пред тежка битка и че ще бъдат хвърляни камъни", подчерта Качински, допълвайки: "Ние сме атакувани от вътрешни среди и отвън ... по начин, който не взема под внимание реалността и се стреми да унищожи ... Полша."

"Лесно е да служиш на интересите на най-могъщите. Ако искаш да служиш на обществото, на страната, това е много по-трудно", предупреди още силният човек в Полша.

Брюксел с нова наказателна процедура срещу Полша

Брюксел с нова наказателна процедура срещу Полша

Властите подкопавали независимостта на съдебната власт

Въпреки че е подчертал необходимостта Полша да остане в ЕС, неговата партия твърди, че Брюксел принуждава страните членки да се придържат към стандарти, които противоречат на традиционните семейни ценности на Полша.

По думите на Качински, членството в ЕС е "най-краткият път за Полша да постигне равенство по отношение на жизнения стандарт" със западните съюзници.

"Но това не означава, че трябва да повторим грешките на Запада и да се заразим със социални болести, които доминират там", изтъкна той.

69-годишният Качински, който е депутат, ръководи обрата на страната към евроскептицизма, традиционни социални ценности и протекционистка икономическа политика.

Полша и ЕС все още не могат да се разберат за съдебната реформа

Полша и ЕС все още не могат да се разберат за съдебната реформа

Съдебната реформа е в нарушение на европейските демократични стандарти

Под ръководството на Качински Полша става все по-изолирана в рамките на Европейския съюз, като правителството на "Право и справедливост" е обвинявано от противниците си в склонност към авторитаризъм.

Въпреки критиките "Право и справедливост" остава доста популярна в Полша в навечерието на местните избори, изборите за Европейски парламент през май догодина и парламентарните избори, които трябва да се проведат в края на 2019 г.