Атака срещу Сирия би била опасна и безотговорна. Светът трябва да си спомни как войната в Ирак започна - американски опасения, че Багдад притежава оръжия за масово поразяване, което се оказа лъжа, пише в коментар китайската държавна медия „Синхуа".

САЩ вярват, че сирийският президент Башар Асад е отговорен за използването на химически оръжия срещу цивилни миналата седмица.

Военни ръководители от САЩ и съюзници от Европа и Близкия Изток се срещнаха в Йордания за провеждането на „съвет за война", който трябваше да реши как да се накаже Асад, който отхвърля обвиненията, че е използвал химически оръжия и обвинява бунтовниците.

„Синхуа" отбелязва, че западните държави бързат със заключенията около това кой е използвал химически оръжия преди инспекторите на ООН да завършат своето разследване.

Такава реторика, също така сегашните вълнения около консултациите между Вашингтон и съюзниците й, показват, че те са извадили стрелата и са я поставили на лъка, и ще стрелят без мандат на ООН", коментира китайската агенция.

Това ще бъде безотговорно и опасно. За подпалвачите днешният сценарии е повторение на началото на иракската война, която започна, след като САЩ излезе с твърдения, че Ирак има оръжия за масово поразяване, а по-късно това се оказа лъжа", подчертава „Синхуа".

Коментарът на медията не е с тежестта на позицията на китайското правителство, но е отражение на официалната китайска мисъл.

Китай призова всички страни да не излизат със заключения относно резултатите от разследването на ООН и призова за спокойствие.

Русия заяви, че бунтовниците може да стоят зад химическата атака и призова Вашингтон да не използва военна сила срещу Асад.

Москва и Пекин няколко пъти спираха резолюции на Съвета за сигурност на ООН срещу Сирия.