В Израел един офицер и един войник са ранени при падане на снаряд близо до Айлет ха-Шахар в Горна Галилея, съобщиха от Силите за отбрана на страната (IDF).

След обявяването на въздушна тревога бяха засечени множество въздушни цели, пресичащи въздушното пространство от ливанска страна. По посока на тези цели бяха изстреляни няколко ракети-прехващачи, след което бе регистрирано падането на снарядите край Айелет ха-Шахар.

"В резултат на атаката в района офицер и войник от ЦАХАЛ получиха средни наранявания и бяха евакуирани в болница за медицинско лечение", се казва в съобщението.

В момента израелски пожарникари работят по потушаването на пожар, избухнал в района в резултат на снаряд.

Отговорност за нападението пое ливанската шиитска групировка "Хизбула", съобщи "Ал Хадат", като се позова на нейно изявление. Според него директното попадение е било насочено към казармите на 91-ва дивизия на израелската армия. Групировката заяви, че нападението е причинило "редица смъртни случаи и наранявания".

На 1 август лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала обяви, че групировката е започнала нов етап на военна конфронтация с Израел на всички фронтове.

Израел се готви за удари от Иран и "Хизбула"

Израел се готви за удари от Иран и "Хизбула"

Обстрелът можел да продължи дни

Това стана след съобщението на ЦАХАЛ за удар по Бейрут, насочен срещу един от командирите на групировката - Фуад Шукр, който според Израел е отговорен за удара по квартал Маждал Шамс в Голанските възвишения.

При нападението на 27 юли загинаха 12 деца. "Хизбула" отрича да е замесена.

Оттогава насам нападенията от ливанската граница към Израел се случват ежедневно.

Израелските сили за отбрана (IDF) съобщиха в публикация в Telegram, че сирените са се включили в Айлет Хашахар и Йир'он, разположени в северната част на Израел.

Израел: Убихме старши военен съветник на лидера на "Хизбула"

Израел: Убихме старши военен съветник на лидера на "Хизбула"

Фуад Шукр е убит при ракетния удар

Не е предоставена допълнителна информация.

Малко след това е установено, че по-ранно задействане на сирена в Снир в северната част на страната е било фалшива тревога.