Сирийската армия е изтласкала терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") от джоб в южната част на Дамаск, ефективно прочиствайки всички екстремисти и бунтовници около столицата, съобщава "Ройтерс", цитирайки сирийската държавна телевизия.

Сирийските проправителствени сили се сражават от седмици за отвоюването на квартал Ал Хаджар ал Асуад и прилежащия палестински бежански лагер Ярмук, откакто изтласкаха бунтовниците от Източна Гута през април.

Иран се зарича да остане в Сирия, докато Дамаск иска

Иран се зарича да остане в Сирия, докато Дамаск иска

Тези, които са без разрешението на Сирия, трябвало да напуснат

Телевизионен водещ по сирийската държавна телевизия изтъкна, че отвоюването на Ал Хаджар ал Асуад означавало, че районът на юг от Дамаск е бил напълно освободен от бунтовници.

ДАЕШ сега контролира само две обсадени пустинни области в източната част на Сирия, докато друга екстремистка групировка, която се врече във вярност на терористите, контролира малък анклав на югозапад.

Временно хуманитарно прекратяване на огъня беше въведено от вчера в Ал Хаджар ал Асуад, за да могат жените, децата и старите хора да напуснат.

Ирак удари ДАЕШ в Сирия

Ирак удари ДАЕШ в Сирия

Разрушил сграда, използвана като команден и логистичен център от терористите

Войници са празнували, стреляйки във въздуха и развявайки сирийски знамена, на фона на градски пейзаж, белязан от разбити сгради и масово разрушение.

Сгради и стени са белязани от следи от куршуми и огън, а куполът на джамия е имал огромна зейнала дупка в основата.

Вчера от Сирийския център за наблюдение на човешките прави обявиха, че бойците са започнали да се изтеглят от района към контролираната от ДАЕШ територия в източната част на Сирия след споразумение, с което те се предават, но държавните медии посочиха, че боевете продължават.

Сирия - илюзията, че войната може да спре

Сирия - илюзията, че войната може да спре

Опасността от ескалация расте...

Сирийският център, чието седалище е във Великобритания, уточни, че автобусите вече са започнали да напускат южната част на Дамаск към териториите на ДАЕШ в Източна Сирия.

Въпреки че Асад се зарече да отвоюва обратно "всеки сантиметър" от Сирия, картата на конфликта предполага по-сложни времена оттук нататък.

Американските военни са съсредоточени в източната и североизточната част на Сирия, която е контролирана от кюрдски групировки, които искат автономия от Дамаск. Те използваха сила, за да защитят територията от силите, биещи се за Асад.

Израел зове Асад да изгони иранците от Сирия

Израел зове Асад да изгони иранците от Сирия

"Те не помагат, само ви вредят"

Турция изпрати войски в северозападната част на страната, за да смаже същите тези кюрдски групировки, създавайки буферна зона, в която се прегрупират бунтовниците, биещи се против Асад.

В югозападната част, където бунтовниците контролират територия по границата с Израел и Йордания, Асад е изправен пред опасността от конфликт с Израел, който иска неговите съюзници, подкрепяни от Иран, да стоят далеч от границата, като извърши въздушни удари в Сирия.