Сирийски опозиционни фигури отхвърлиха предложения от Русия план за прекратяване на конфликта в Сирия, заявявайки, че целта на Москва е да задържи сирийския президент Башар Асад на власт и да маргинилизира дисидентите, съобщава Ройтерс.

Според предложението на Русия сирийското правителство и опозиция трябва да приемат нова конституция в период от 18 месеца, а след това да бъдат организирани президентски и парламентарни избори.

Сирийският народ никога не е приемал диктатурата на Асад и той няма да приеме това, преформулирано по друг начин, каза Монзер Акбик, член на подкрепяната от Запада Сирийска национална коалиция.

„Сега руснаците се опитват да играят играта, която подеха от Женева", изтъкна той, имайки предвид водените от ООН мирни преговори, които се провалиха през 2014 година.

Хайди ал Бахра, член на политическата комисия на коалицията, заяви, че основният проблем е Асад и всеки политически процес трябва да включва гаранции и уверения, че този проблем ще бъде разрешен.

Той също отхвърли идеята за провеждане на избори при настоящата система.

„Как може изборите да бъдат справедливи, когато гражданите в Сирия се страхуват от отмъщение от службите за сигурност на режима?", добави Бахра.

Коалиционният член Мишел Кило смята, че реалната цел на Москва е да запази Асад на власт и неговия държавен апарат чрез провеждане на несправедливи избори. „Ние не сме против избори, ние сме демократи. Но не може да бъдем принуждавани да приемем президент, който е престъпник, който е унищожил страната - каква е логиката зад тази идея", попита той.

Според него, ако руснаците успешно прокарат идеята си на следващия кръг преговори във Виена и успеят да убедят други страни, това ще бъде катастрофа.

Всеки план за Сирия трябва да бъде съгласуван от сирийски народ и да не се налага отвън, поясни Кило.