Няколкостотин сътрудници на сирийските сили за специални операции „Ал Ваадат ал Каса" са пристигнали в САЩ по легален и нелегален път, съобщава високопоставен източник от Министерството на отбраната на Сирия. Това пише руското електронно издание Военное обозрение.

Бойните групи са от 3 до 7 души и са оборудвани с всичко необходимо за осъществяване на диверсионни операции в случай на военен удар на Вашингтон срeщу режима на Башар Асад.

Диверсантите са с европейска, азиатска и латиноамериканска външност, перфектно владеят английски, мнозина са били на служба в англоезични подразделения в други страни. Всички са минали спецподготовка за адаптация към живота в САЩ, доста от тях са били нееднократно в страната.

Целите на ударите ще са обекти на управлението и инфраструктурата в най-гъстонаселените щати на Северна Америка - железници, електрически подстанции, електростанции, хидротехнически съоръжения, нефтени и газови терминали, военни бази, основно авиационни и военноморски. Прогнозираните щети за САЩ се изчисляват на стотици милиарди долара.

Източникът от МО на Сирия е категоричен, че терористични атаки срещу мирното население не се предвиждат.

Анонимният сирийски висш офицер уточнява, че решението за подобна операция е взето от ръководството в Дамаск на база опита от войните в Югославия, Ирак и Либия, където отблъскването на агресията е заложено предимно на отбранителната стратегия, което от самото начало е обрекло тези страни на поражение. „Война не се печели в отбрана", категоричен е източникът.

Силите за специални операции на Сирия според експерти са отлично подготвени, имат богат успешен опит във водене на бойни действия на чужда територия - Израел, Ливан, а също и на сирийска земя: само за последната година те са успели да ликвидират няколко хиляди чуждестранни наемници, включително действащи сътрудници на чужди спецслужби.

Специалните сили на Дамаск са създадени през 1958 и в момента включват една дивизия и осемнайсет отделни полка със специално предназначение. Обучени са от съветски военни инструктори.

През 60-те сирийските командоси многократно проникват на територията на Израел и устройват засади на транспортни конвои, като използват реактивни ракетни установки.
През 1973 - по време на войната Йом Кипур - съвместно поделение от бойци на 82. ВДВ батальон и Първа група командоси в кървава ръкопашна битка превземат разузнавателен център и пункт за управление на войските на Голанските възвишения.

През 1982 в Ливан групи сирийски командоси, въоръжени с РПГ 7, противотанкови управляеми ракети „Фагот" и преносими противотанкови ракетни комплекси „Milan", успешно прикриват отстъплението на Първа сирийска бронетанкова дивизия. С поредица засади значително забавят придвижването на израелските моторизирани колони. Групи от 4-6 командоси на практика провалят настъплението на танкистите на Тел Авив.

В Министерството на отбраната на Сирия са убедени в успеха на операцията - ако се наложи нейната реализация - тъй като според тяхната оценка САЩ изобщо не са готови за бойни действия на своя територия.