При съвместната сирийско-руска военна операция в Сирия са използвани забранените с международни конвенции касетъчни боеприпаси в най-малко 14 нападения в пет сирийски провинции от 26 януари насам.

При атаките са убити поне 37 цивилни, включително шест жени и девет деца, докато десетки са ранени. Това обяви международната правозащитна организация Human Rights Watch ("Хюман райтс уоч”).   

Ръстът в използването на касетъчни боеприпаси става в контекста на засилените руски и сирийски военни действия за установяването на контрол над ключова стратегическа територия в провинциите Алепо, Дамаск, Идлиб, Хомс и Хама. Офанзивата около Алепо накара най-малко 20 хил. души да бягат към границата с Турция. Поне седем атаки бяха извършени, докато правителството и опозиционни сили се срещаха в Женева за мирни преговори, които бяха преустановени на 3 февруари.

В 14 документирани случая, „Хюман райтс уоч” са интервюирали поне един местен източник, който е бил свидетел на атаката или на непосредствените последици от нея и са идентифицирали типа на касетъчните боеприпаси.

Истинският брой на нападенията с касетъчни боеприпаси най-вероятно е по-висок, посочват от правозащитната огранизация. Местни активисти съобщават за поне осем допълнителни атаки след 26 януари, но „Хюман райтс уоч” не са успели да се доберат до свидетели на тези атаки.  

Някои от нападенията с касетъчни боеприпаси през последните седмици са станали в северната провинция Алепо, близо до Нубул и Захраа, където правивителствени и проправителствени сили се опитваха да пробият обсадата, наложена от въоръжени опозиционни групировки, включително „Фронта ал Нусра”, в двата града, населени предимно от шиити.