Заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр съобщи за изостряне на ситуацията в района на селищата Маринка и Авдеевка, които са разположени близо до Донецк, съобщи "Укринформ".

Тя посочи, че в тази източна част на Украйна - положението в Маринка и Авдеевка се е влошило.

Руски войници са убити от приятелски огън до Донецк след хаотично отстъпление объркано с нападение

Руски войници са убити от приятелски огън до Донецк след хаотично отстъпление объркано с нападение

От собствената им артилерия

Руснаците увеличили броя на атаките по тези две места, а освен това започнали и щурм на двата града, уточни Маляр по украинската телевизия.

Съдейки по информациите на украинските медии, част от Маринка е под контрола на руската армия и в града се водят ожесточени боеве. Авдеевка продължава да се контролира от украинската армия.

Миналата седмица беше съобщено, че украинските въоръжени сили са постигнали известен напредък в района на селището Опитное, което е в съседство с Авдеевка.

Днес Маляр отчете, че интензивността на атаките на руската армия в посока Купянск-Лиманске намалява.

ISW: Украинците напредват при Бахмут, руснаците - при Купянск

ISW: Украинците напредват при Бахмут, руснаците - при Купянск

Росгвардия привлича бивши затворници от "Вагнер"

Преди няколко седмици руската армия се опита да започне офанзива в този район, но не постигна значителен успех. "Броят на атаките в този район е намалял значително", добави Маляр.

"Имаше дни, когато имаше само обстрели, но като цяло военните сблъсъци там бяха сведени до минимум. Но това не означава, че врагът там се е отказал от плановете си или се е оттеглил. Не, те просто събират сили, подготвят се и не изоставят задачите си, за да стигнат до Купянск, Донецка и Луганска област", обясни Маляр.

Както и при предишни свои изявления тя потвърди информацията за част от успехите на украинската армия край Бахмут, където продължават боевете за предградията му - Курдюмивка, Андреевка и Клещеевка.

"Ние стъпка по стъпка, но уверено се движим напред там", обобщи Маляр.