ЕС заяви, че ще започне процедура за отнемане на депутатския имунитет на двама евродепутати, замесени в продължаващ корупционен скандал, разкри Би Би Си.

Председателят на Парламента на ЕС Роберта Мецола каза, че е предприела този ход след искане от белгийската полиция.

В изявлението й обаче не се посочват имената на замесените евродепутати.

Скандалът избухна миналия месец, след като един евродепутат и трима други бяха арестувани по обвинения в корупция и пране на пари.

Ева Кайли призна, че помолила баща си да скрие куфар с пари

Ева Кайли призна, че помолила баща си да скрие куфар с пари

Той е арестуван в брюкселски хотел

Въпреки че властите не са посочили държавата, която стои зад мрежата за подкупи, многобройни източници от ЕС обвиниха Катар, че ръководи операцията.

Но държавата от Персийския залив категорично отхвърли всички твърдения за неправомерни действия като несправедливи и "сериозно дезинформирани".

Роберта Мецола - която преди това заяви, че скандалът показва, че "отворените, свободни и демократични общества са подложени на атака" - заяви, че сега ще започне "спешна процедура" за отнемане на парламентарния имунитет на двамата евродепутати след искането на полицията.

Източник от ЕС заяви пред Би Би Си, че полицаите са се свързали с нейния офис на 30 декември.

ЕП отстрани от длъжност обвинената в корупция Ева Кайли

ЕП отстрани от длъжност обвинената в корупция Ева Кайли

Тя отхвърли обвиненията

Сега искането трябва да бъде внесено в целия парламент на ЕС на 16 януари, преди да бъде придвижено до комисията по правни въпроси на органа. След това ще бъде изготвен доклад по обвиненията, преди да се гласува в цялата зала за отнемане на имунитета на евродепутатите.

Мецола заяви, че иска целият процес да приключи до 13 февруари.

Всички членове на ЕП имат ограничен имунитет, което означава, че могат да изпълняват задълженията си, да изразяват мнението си и да гласуват свободно, без да се страхуват от арест или политическо преследване.

Камарата обаче може да гласува за отнемане на имунитета им след поверителна процедура. Процедурата позволява на обвинените членове на ЕП да представят доказателства и да се защитават.

Говорителката на Европейския парламент Ясмина Якимова заяви миналата седмица, че целта на имунитета е да гарантира, че "парламентът може да функционира", но подчерта, че той не е "нещо, което им позволява по-лесно да нарушават закона".

Европейският парламент лиши Ева Кайли от правомощия

Европейският парламент лиши Ева Кайли от правомощия

Причината са обвиненията за корупция срещу гръцката евродепутатка

Един от заместник-председателите, гръцкият евродепутат Ева Кайли, беше сред арестуваните по време на обиските миналия месец.

Въпреки това 44-годишната евродепутатка от групата на социалистите, която отрича да е извършила каквото и да било нарушение, вече е лишена от имунитет, тъй като е била хваната "с червени ръце", като според съобщенията полицията я е открила с големи "торби с пари".

Адвокатът ѝ отхвърли твърденията, че е приемала подкупи, на фона на съобщенията, че в апартамента ѝ в Брюксел са намерени 150 000 евро.

Източници твърдят, че в дома на един от заподозрените са намерени още 600 000 евро, а в куфар в хотелска стая в Брюксел - 750 000 евро.

Тя остава в предварителния арест заедно с партньора си Франческо Джорджи и бившия италиански евродепутат Пиер Антонио Панцери.

По време на изслушване миналия месец стана ясно, че белгийската служба за държавна сигурност VSSE е работила по разследването на твърденията за корупция повече от година с помощта на други държави от ЕС.