Франция отмени среща на министъра си на въоръжените сили Флоранс Парли с британския му колега Бен Уолъс заради скандала с подводниците, потвърдиха както "Франс прес", така и "Гардиън".

Срещата между ръководителите на военните ведомства на двете страни трябваше да се проведе идната седмица в Лондон.

Тя обаче е отменена била поради възникналото напрежение между Лондон и Париж, породено от решението на Австралия да се откаже от закупуването на френски подводници в полза на съвместен проект със САЩ и Обединеното кралство.

Предвиждаше се също министрите да присъстват на заседание на Френско-британския съвет - независима организация, създадена през 1972 г. за укрепване на връзките между двете страни. По информация на съпредседателя на Съвета Питър Рикетс обаче това заседание също няма да се състои.

Борис Джонсън: Има гореща любов между Великобритания и Франция

Борис Джонсън: Има гореща любов между Великобритания и Франция

Позиция на британския премиер

На 15 септември Австралия, Великобритания и САЩ обявиха ново партньорство за сигурност - AUKUS. Като част от споразумението Австралия възнамерява да построи поне осем ядрени подводници с помощта на американски и британски технологии, първата от които ще постъпи на въоръжение през 2036 г. Австралийските въоръжени сили пък ще бъдат преоборудвани с американски крилати ракети.

По тази причина Канбера наруши най-големия договор за отбрана в историята си - с Франция, която от своя страна определи това решение като "удар с нож в гърба".

Франция отзова посланиците си от САЩ и Австралия

Франция отзова посланиците си от САЩ и Австралия

Заради отказа на Австралия от договора за френски подводници…