От страна на Република Северна Македония е отправено предложение за телефонен разговор между първите дипломати на двете страни и той ще се състои веднага щом програмата на министър Светлан Стоев позволява. Това се казва в позиция на МВнР, цитирана от БГНЕС.

"България винаги е била и остава отворена за открит диалог и сътрудничество с Република Северна Македония. Междуправителствено заседание може да се проведе тогава, когато са налице необходимите предпоставки и условия за това. Провеждане на среща в такъв формат трябва да е изпълнено със съдържание. В този смисъл, припомняме, че на бъдещо Междуправителствено заседание следва да бъде приет годишен доклад от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси." - се казва още в позицията на министерството.

Служебният външен министър няма да променя позицията към Северна Македония

Служебният външен министър няма да променя позицията към Северна Македония

Първа позиция - за напрежението в Израел

От МВнР напомнят заявеното от министър Стоев при встъпването му в длъжност, че българската страна остава отворена за диалог, като в същото време служебното правителство няма оторизация да променя рамковата позиция на България, която е приета с консенсус от всички политически сили в парламента.

Припомняме, през седмицата постоянният представител на България в Европейския съюз Димитър Цанчев напомни, че Република Северна Македония не изпълнява договора за добросъседство, подписан с нашата страна. "Ако допуснем такова поведение, утре друга държава-кандидат може да се заблуди, че ще й бъде позволено да се държи по същия начин." - посочи дипломатът.

България защити в Брюксел позицията си за Северна Македония

България защити в Брюксел позицията си за Северна Македония

Скопие отказва да скъса с идеологията от времето на комунизма…