Премиерът на Австралия обвини Китай в намеса във външната политика, след като вътрешният му министър каза, че разкриването на споразумение за сигурност от Пекин с близките Соломонови острови е навременно да повлияе на избори, съобщава Агенция Ройтерс.

Повечето социологически проучвания показват, че консервативната коалиция на Скот Морисън се е насочила към загуба на изборите на 21 май, тя се стреми да подчертае своите пълномощия за национална сигурност, като например твърд подход към Китай.

"Ние сме много наясно с влиянието, което китайското правителство се стреми да има в тази страна", каза Морисън пред репортери в Тасмания. "Има форма за чужда намеса в Австралия."

Той отговаряше на запитване за доказателства за изявление по радиото на министъра на вътрешните работи Карън Андрюс, че времето на разкриването на Китай за неотдавнашната си сделка със Соломоновите острови е форма на чужда намеса в изборите в Австралия.

Китай заяви, че пактът не е насочен срещу трета страна и призова Австралия да "зачита суверенния и независим избор, направен от Китай и Соломоните".

Новините за пакта за сигурност с тихоокеанската нация предизвикаха опасения относно перспективата за китайско военно присъствие на по-малко от 2000 км от австралийските брегове, което постави усилията за национална сигурност на коалицията на Морисън в лоша светлина.

Китай и Соломоновите острови подписаха пакт за сигурност

Китай и Соломоновите острови подписаха пакт за сигурност

Това съобщи говорителят на китайското външно министерство

След като тази седмица опозиционната Лейбъристка партия на Австралия нарече сделката провал на националната сигурност от Канбера, правителството на Морисън засили забележките си.

Той цитира забрана за чуждестранни политически дарения и регистър на чуждестранни представители, като каза: "Всяко предположение, че китайското правителство не се стреми да се намесва в Австралия, добре, ние не въведохме това законодателство без причина".

На Соломоновите острови ден по-рано премиерът Манасе Согаваре каза пред парламента, че страната няма да участва в никаква милитаризация в Тихия океан и че е подписала споразумението с Китай, тъй като пактът за сигурност с Австралия е неадекватен.

Отбранителен пакт между Соломоновите острови и Китай стресна Австралия

Отбранителен пакт между Соломоновите острови и Китай стресна Австралия

Пактът предизвика опасения сред съюзниците на САЩ Австралия и Нова Зеландия относно влиянието на Китай в Тихия океан