Според проучване на центъра за изследвания "Пю" след 20 години всеки четвърти жител на Земята ще бъде мюсюлманин.

Но в кои държави делът на мюсюлманите расте най-много и защо? И наистина ли мюсюлманите взимат надмощие?

Това коментира в свой материал "Дойче веле".

Глобалните резултати биха могли да са цитати от книгите на ксенофобски и враждебно настроени спрямо исляма идеолози, които полемизират това, че ислямът е на път да вземе надмощие над всички останали религии: през следващите две десетилетия мюсюлманското население ще расте двойно по-бързо от немюсюлманското. С прираст от 1,5 процента при мюсюлманите срещу 0,7 при другите. Както е установено от експертите на института "Пю", изготвили доклад от 220 страници за "бъдещето на мюсюлманското население".

На второ четене обаче се откроява следната подробност - прирастът на мюсюлманите ще спадне с 0,7 процента спрямо развитието от последните 20 години. В Европа прирастът ще е по-скоро скромен, казва директорът на института "Пю" Брайън Грим: "В Европа очакваме нарастване на дела на мюсюлманите с една трета - от 44 милиона през 2010 година на 58 милиона през 2030-та. През 2010-та мюсюлманите представляват 6 процента от европейското население, през 2030-та ще бъдат 8 процента."

Разбира се, в Европа има регионални различия. Особено голям прираст се очертава в Белгия - където мюсюлманите от 6 процента ще достигнат 10,2, или във Франция - от 7,5 на 10,3. В Германия в момента живеят малко повече от 4 милиона мюсюлмани, а през 2030-та ще надхвърлят 5,5 милиона. Там, където мюсюлманско население има отдавна - като например в Косово, Албания, Босна, Черна гора, но и Русия, прирастът няма да е толкова голям, колкото в Западна, Северна и Южна Европа.

България е сред десетте европейски държави, които през 2030 година ще са с най-висок процент мюсюлманско население. Делът на мюсюлманите ще възлиза на 15.7 процента от населението.

Причина за това голямото нарастване е значително по-високата раждаемост сред мюсюлманките. Никоя друга религиозна група в света няма толкова висок фертилитет, казват изследователите. България не прави изключение - до 2010 година раждаемостта сред мюсюлманите е била с 0.4 процента по-висока от раждаемостта сред останалото население. Това съотношение почти няма да се промени в периода до 2030 година.

Като цяло изследователите от института "Пю" прогнозират, че делът на мюсюлманите ще расте постоянно, но без да има рязко увеличение. Очаква се по-скоро забавяне. Което може да се обясни и с това, че повечето мюсюлмански пришълци идват от страни, в които раждаемостта вече е спаднала - като например в Турция. Имигрантите от тези държави няма да сменят рязко подхода си с пристигането в Европа, казва Брайън Грим:

"Те се опитват да се интегрират в новата култура. Тенденцията е да се възприеме модела на приемащата страна. Например - ако искат децата им да получат образование и перспективи за работа, имигрантите се ограничават в по-малки семейства, за да увеличат шансовете."