Словения призова членовете на Съвета за сигурност на ООН да не използват правото на вето при масови престъпления, предаде агенция "Укринформ".

"Сериозните нарушения на правата на човека обикновено са ранни индикатори за зараждането на конфликти. Затова бързата и категорична реакция срещу масовите нарушения на правата на човека е необходима, за да се предотврати прерастването на дадена криза в пълномащабен конфликт. С оглед на това призовавам членовете на Съвета за сигурност да се въздържат от прилагането на вето при масови престъпления." - заяви словенският премиер Миро Цезар пред Генералната асамблея на ООН.

Той добави, че Словения категорично подкрепя европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

Русия за 13-и път блокира в ООН резолюция за примирие в Сирия

Русия за 13-и път блокира в ООН резолюция за примирие в Сирия

Китай също гласува против...

Съветът за сигурност на ООН се състои от 15 страни-членки, като 5 от тях са постоянни. Това са Русия (преди СССР), САЩ, Франция, Обединеното Кралство и Китай. Постоянните членки могат да наложат вето върху всяка резолюция на Съвета за сигурност, включително за приемането на нови държави или кандидатури за генерален секретар. Съветът включва също 10 непостоянни страни-членки с двугодишен мандат на квотен принцип, гарантиращ представянето на отделните региони.