Петра Кьопинг - министър по интеграционните въпроси в германската провинция Саксония (член на Германската социалдемократическа партия) - е получила смъртни заплахи преди свое четене в Брандис край Лайпциг. Говорителката на Кьопинг потвърди, че заплахите са били получени като съобщения по електронната поща и са й били отправени преди да представи книгата си "Интегрирайте ни, памфлет за Изтока", съобщи вестник "Цайт". Кьопинг коментира, че няма да се уплаши и че все повече политици са изложени на подобни заплахи.

Смъртни заплахи срещу политици в Германия, подкрепящи бежанците

Смъртни заплахи срещу политици в Германия, подкрепящи бежанците

Зоват за покушения срещу леви политици, бежанци и евреи

Тя насърчи колегите си да не скриват, когато станат жертва на словесна агресия. Името на Кьопинг се завъртя в публичното пространство преди няколко дни, когато бе съобщено, че тя и министърът на вътрешните работи на Долна Саксония Борис Писториус са двамата кандидати за поста председател на Германската социалдемократическа партия.

Припомняме, че в края на юни заплахи бяха отправени и срещу министъра на икономиката в Саксония Мартин Дулиг, който също е от Германската социалдемократическа партия. Неизвестни хора бяха изпратили на личния му адрес модел на пушка. Дулиг не за първи път получава заплахи за здравето и живота си, но техният брой непрекъснато расте от 2015 г. насам.

Федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер обяви, че Германия като че ли е "проспала" засилващия се десен екстремизъм. "Не трябва да пренебрегваме проблема, смятам, че не бяхме достатъчно внимателни, като допуснахме да се случват тези крайни прояви в десния политически спектър", заяви Щайнмайер, цитиран от ЦДФ. В изказването си той визираше Валтер Любке, застрелян на 2 юни т.г., в дома му от крайнодесен екстремист. Любке бе висш функционер на Християндемократическия съюз на Ангела Меркел в провинция Хесен.

Преди години, в разгара на мигрантската криза, Любке се прочу с репликата си, че който не е съгласен с политиката на отворени врати на Ангела Меркел, не трябва да се чувства насила държан в Германия и може във всеки момент да я напусне.