Френският президент Еманюел Макрон сложи дружески ръката си през раменете на американския си колега Джо Байдън, когато се срещнаха за първи път днес на срещата на ръководителите на страните членки на Г-7 в Корнуол, Великобритания.

Ала топлият жест и малките разговори скриха разочарованието на френския президент по отношение на редица въпроси, докато американският му колега се кани да се сражава в поредица от глобални битки, отбелязва "Франс прес".

Двамата трябва да се видят за двустранна среща в морския курорт Карбис Бей в Югозападна Англия утре сутринта според Елисейския дворец.

Америка "се завръща" на Г-7, но съмненията на съюзниците относно демокрацията в САЩ остават

Америка "се завръща" на Г-7, но съмненията на съюзниците относно демокрацията в САЩ остават

"Това междуцарствие ли е между Тръмп 1.0 и Тръмп 2.0? Никой не знае"

Официални лица са заявили, че първият им разговор на плажа е бил съсредоточен към подобряване на живота на средната класа и противопоставяне на Китай "чрез защита на нашите интереси и ценности".

Макрон обаче е бил раздразнен от опита на Байдън да постави САЩ в центъра на глобалните усилия за справяне с климатичните промени, данъчното облагане на мултинационалните компании, отношенията с Русия и даряването на ваксини.

Причината: той натиска по едни и същи проблеми, още преди Байдън да бъде избран, а Франция трябваше да се сблъска с последствията от САЩ по времето на Доналд Тръмп.

Вчера Макрон отбеляза, че е предпазливо удовлетворен от външнополитическите обрати на Вашингтон, особено по отношение на отношенията на САЩ с Европейския съюз.

НАТО иска от Байдън уверение, че може да разчита най-мощния член САЩ

НАТО иска от Байдън уверение, че може да разчита най-мощния член САЩ

НАТО се завръща и трябва да се готви както за Русия, така и за военния възход на Китай

Миналият месец администрацията на Байдън подкрепи минимум 15 процента данък за мултинационалните компании, което доведе до историческото споразумение на финансовите министри от Г-7 през миналата седмица.

Френският президент го нарече "огромна стъпка към по-справедлива глобализация", но побърза да посочи, че е бил тъпана за предприемането на такъв ход в продължение на четири години.

А при отсъствието на каквото и да било споразумение, Франция едностранно наложи данък на технологичните гиганти, което накара Тръмп да отмъсти.

"Имам предвид нашите лозари и много, понякога скромни компании, които през последните две години трябваше да платят за американската реакция, защото въведохме дигитален данък", коментира той и добави: "Така се случи, нека не го забравяме."

Макрон също така приветства обявлението на Байдън от вчера, че САЩ ще дарят 500 млн. дози COVID-19 ваксини на по-бедните страни.

ЕС обеща да даде 100 млн. дози, включително 30 млн. от Франция.

"Ако това са 500 млн. дози до края на 2021 г., това е страхотна новина и ЕС трябва да съответства на това обявление", каза той, но добави:  "Ако е до 2022 г., това не е същото нещо."

Джонсън: Съюзът САЩ-Британия означава неразрушими отношения

Джонсън: Съюзът САЩ-Британия означава неразрушими отношения

Джонсън настоява, че Байдън не го е критикувал заради напрежението след Брекзит в Северна Ирландия

А той не успя да скрие скептицизма си относно предложението на САЩ за отказ от интелектуална собственост върху ваксините без ограничение във времето, тъй като самият той се съгласи само на временен отказ.

"Очаквам да видя точното американско предложение", отбеляза Макрон и добави: "Не мисля, че САЩ някога ще предложат отмяна на интелектуална собственост завинаги. Горе-долу мога да го гарантирам, тъй като това означава край на иновациите във вашата страна почти веднага."

Макрон също така заклейми това, което той нарече "американска блокада" върху износа на материали, която не позволява ваксините да се произвеждат в чужбина, и която той се надяваше да бъде вдигната на Г-7.

Той призова лабораториите, почти всички от които са американски, да дарят 10 процента от дозите, които продават.

Имиджът на САЩ в чужбина се подобрил с избирането на Байдън

Имиджът на САЩ в чужбина се подобрил с избирането на Байдън

САЩ като цяло не бяха уважавани по времето на Тръмп

Макрон също приветства обявлението на Байдън за среща с руския Владимир Путин, но го стори през зъби, като се има предвид критиката, с която се сблъска, че иска да протегне ръка на Кремъл.

"Винаги съм се застъпвал за диалог", посочи той и коментира: "Понякога съм изненадан, че онези, които смятат, че Франция греши да разговаря, казват, че САЩ са прави да разговарят. Но понякога има неща в живота, които ми се изплъзват."

И той помоли американците, както направи и с Тръмп, да изяснят целите на НАТО, особено по отношение на Китай.

Продължавайки по-нататък, докато наближава срещата в понеделник на ръководителите на страните членки на НАТО, където той ще се срещне отново с Байдън, той защити идеята за европейска военна автономия.

За да се случи това, "се нуждаем от достатъчно европейски страни, които имат пълен армейски модел, като Франция", каза той в друго насочено към Вашингтон послание.

Европейците трябвало да "поемат отговорност за контрола на оръжията на тяхната територия".

САЩ даряват 500 млн. дози ваксини на COVAX, потвърдиха BioNTech/Pfizer

САЩ даряват 500 млн. дози ваксини на COVAX, потвърдиха BioNTech/Pfizer

За 92 държави с ниски и по-ниски средни доходи, както и за всички страни членки на Африканския съюз