Американският милиардер Джордж Сорос ще си партнира с "Мастъркард" в помощ на мигранти, бежанци и др. хора в затруднено положение по света, за да подобрят социалното и икономическото си положение, съобщава "Ройтерс".

Инициативата произтича от обещание на унгарския евреин да отдели 500 млн. долара за инвестиции за справяне с предизвикателствата, пред които са изправени мигрантите и бежанците.

В съвместно изявление на милиардера и "Мастъркард" се изтъква, че въпреки милиардите долари хуманитарни помощи и средствата за развитие, милиони хора продължават да не се интегрират в обществата, като частният сектор можел да помогне.

"Мигрантите често изпадат в отчаяние в общностите, които ги приемат, защото не могат да получат достъп до финансови, медицински и правителствени услуги", посочи Сорос.

Планира се инициативата първоначално да се насочи към здравеопазването и образованието, като има за цел да подпомага икономическото развитие и предприемачеството на местно ниво.

Орбан гони Сорос от Унгария

Орбан гони Сорос от Унгария

Орбан е критикуван в страната и чужбина

Сорос може да инвестира до 50 млн. долара. Само преди седмица фондацията на милиардера "Отворено общество" обяви, че ще продължи да работи с неправителствени организации в Унгария и да ги финансира въпреки заканите на правителството в Будапеща, че "ще измете" всякакви групировки на гражданското общество.