Социалдемократическият кандидат за канцлер на Германия, финансовият министър Олаф Шолц спечели последния, трети телевизионен дебат, според проучване на изследователския институт "Форса".

Последният, трети кръг от предизборни телевизионни дебати се проведе в Германия в неделя вечерта на живо по телевизионните канали Про7 и Сат1. Трима кандидати ще се кандидатират за поста канцлер на тези избори - представителят на Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел - Армин Лашет, политикът на Социалдемократическата партия на Германия Олаф Шолц и кандидатът от Зелените Анана Бербок.

Участието на Шолц беше оценено като убедително от 42% от зрителите, Армин Лашет - 27%, Бербок - 25%.

Меркел се дистанцира от потенциалния си наследник Олаф Шолц

Меркел се дистанцира от потенциалния си наследник Олаф Шолц

Нападна го за намеците за коалиция с крайната левица

Дебатът започна с тематичния блок "социална справедливост". Шолц и Бербок за пореден път се застъпиха за повишаване на минималната работна заплата до 12 евро на час, Лашет смята, че това не е необходимо, и подкрепи преговорите за тарифите между работодателя и синдикатите, Бербок смята това мнение за връщане към 90 -те години на миналия ХХ век.

Важна тема за разискване беше въпросът за обезщетенията за безработица. Според Лашет безработните граждани трябва да бъдат насърчавани да търсят работа. Шолц предложи цялостна реформа на сегашната система на плащания, а Бербок смята за необходимо само да увеличи тези плащания с 50 евро.

Темата за климата е основната за Бербок, тя смята, че социалдемократите и християндемократите, като управляващи партии, са направили твърде малко за подобряване на климата, освен това тя се застъпва за пълно изоставяне на въглищната енергия до 2030 г., това е преди крайния срок, планиран в Германия.

И трите страни се противопоставят на задължителната ваксинация срещу коронавирус, считат за необходимо да се убедят гражданите да се ваксинират доброволно и да се ваксинират "по-близо до хората", което означава възможността да се ваксинират без регистрация във временни пунктове за улична ваксинация.

Шолц иска цифрово евро от ЕЦБ и отхвърля частните дигитални валути

Шолц иска цифрово евро от ЕЦБ и отхвърля частните дигитални валути

Германският финансов министър призова ЕЦБ да предприеме "бързи действия"

В края на телевизионния дебат участниците бяха попитани за възможни коалиции след изборите. Бербок не изключи всяка възможност за управляваща коалиция с участието на Зелените, но заяви, че би било добре ХДС да отиде в опозиция. Лашет и Шолц отхвърлиха сътрудничеството с дясната партия "Алтернатива за Германия", като Лашет също се противопостави на сътрудничеството с левицата.

Шолц открито заяви, че би искал да сформира ново правителство, ако партията спечели изборите в сътрудничество със Зелените.

Парламентарните избори в Германия ще се проведат на 26 септември.