Консервативният кандидат за канцлер на Германия Армин Лашет е уверен в победата, въпреки че според социологическите проучвания продължава да изостава. Изявлението му идва само седмица, преди германците да отидат на изборите за федералните избори, съобщи ДПА

"Това са много тесни избори, много близка надпревара", призна Лашет пред журналисти в събота по време на събитие от кампанията на християндемократе (ХДС) в град Делбрюк-Щайнхорст, в западната федерална провинция Северен Рейн Вестфалия, на която Лашет е премиер.

В разговор с около 500 поддръжници на ХДС той подчерта критичната си позиция към социологическите проучвания. "Анкетите са анкети - всеки ден нова анкета за кликване." Той подчерта , че много хора не са включени в тези анкети. "Но следващата неделя хората няма да кликват, а ще гласуват. Тогава и хората, които обикновено не са били анкетирани, ще могат да изразят гласа си."

Социалдемократите в Германия увеличават преднината си пред консерваторите на Меркел

Социалдемократите в Германия увеличават преднината си пред консерваторите на Меркел

СДП увеличава подкрепата си с 1 процент, докато ХДС/ХСС остава със същата подкрепа

ХДС/ХСС е на второ място в предизборната надпревара с 21 процента, на 4% зад социалдемократите, според социологическите проучвания на POLTICO.

Зелените с кандидатката им Аналена Бербок са на трето място.

Основният съперник, германският финансов министър Олаф Шолц, участва в събота на предизборно събитие на площада Мариенплац в Мюнхен. Той обеща повече и по-евтини жилища в Германия, като заяви, че като канцлер ще настоява за 400 000 нови жилища, които да се строят всяка година - 100 000 от тях социални жилища. "Трябва да гарантираме, че жилищата остават достъпни", каза Шолц. Наемателите също не трябва да оставят разходите за по -високи цени на електроенергия и газ, каза той.

Консерваторите на Меркел с тотален срив 20 дни преди изборите в Германия

Консерваторите на Меркел с тотален срив 20 дни преди изборите в Германия

Консервативният блок никога не е регистрирал само 19 процента подкрепа