Министърът на околната среда, който е от Германската социалдемократическа партия (ГСДП), заяви, че тя очаква партийните членове да подкрепят ново коалиционно правителство с консерваторите на канцлера Ангела Меркел с 60 процента от гласовете, съобщава "Ройтерс".

464 000 членове на ГСДП гласуват по пощата за това дали да подкрепят решението на ръководството на партията да поднови за още 4 години "голямата коалиция", която управлява Германия от 2013 г. насам. Резултатът от гласуването трябва да бъде обявен в неделя.

Социалдемократите в Германия решават на вот дали да се коалират с Меркел

Социалдемократите в Германия решават на вот дали да се коалират с Меркел

Би било голям удар за Меркел, ако социалдемократите не подкрепят формирането на коалиция

"Очаквам това да се окаже положително", изтъкна министър Барбара Хендрикс по време на пресконференция в Берлин, като допълни: "Очаквам около 60 процента (одобрение)."

Социологическо проучване вчера показа, че 56 процента от членовете на ГСДП ще гласуват в полза на втори пореден управленски мандат на голяма коалиция. В допитването обаче са участвали по-широка група хора от партийните членове, които участват в решаващото гласуване.

Консервативният блок, състоящ се от Християндемократическия съюз (ХДС) и сестринския им баварски Християнсоциален съюз (ХСС), се впусна в коалиционни преговори с ГСДП след преговори с две по-малки партии, които се провалиха през ноември миналата година.

Външният министър на Германия скочи срещу лидерите на партията си

Външният министър на Германия скочи срещу лидерите на партията си

Не го уважавали

Високопоставени членове на ХДС, ХСС и ГСДП планират да се срещнат по-късно днес - преди приключването на гласуването на ГСДП - да изяснят неуредените въпроси за сформирането на коалиционно правителство.

Гласуването на членовете на ГСДП продължава до петък включително.

ХДС одобри коалиционното споразумение с ГСДП в понеделник, което приближи Меркел към четвърти управленски мандат и с което да се сложи край на политическата безизходица в Германия. Канцлерът заяви, че се надява, че ГСДП също ще подкрепят споразумението.

Лидерът на ХСС Хорст Зеехофер коментира вчера, че Германия трябва да проведе нови избори, ако членовете на ГСДП гласуват срещу нова коалиция.