Въпреки че социологическите проучвания предричаха победа на дясната Народна партия на Испания, изборите в неделя доведоха до застой в парламента. Те обаче предлагат спасителен пояс на премиера Педро Санчес, който може да се вкопчи във властта чрез мозайката от съюзи, коментира АФП проведените в неделя предсрочни парламентарни избори в Испания.

Припомня се, че следеното отблизо гласуване се състоя само три седмици след като Испания пое ротационното председателство на Европейския съюз, като европейската левица се готви за нов удар.

След преброяване на 99 процента от бюлетините Народната пария печели със 136 места, докато социалистите на премиера останаха втори със 122 в 350-местния парламент.

Двете партии обаче са далеч от 176, необходими за управляващо мнозинство.

Паритет на изборите в Испания

Паритет на изборите в Испания

При 80% от преброените гласове

Нито един от тях не успя да достигне този брой дори с подкрепата на основните си политически партньори. Крайнодесният Vox преброи 33 мандата, а радикалният ляв Sumar спечели 31.

Това обаче дава нов шанс на левия блок да състави ново правителство, защото социалистите имат повече възможности за създаване на съюзи.

На власт от пет години, Санчес е в много по-добра позиция от съперника си да търси подкрепата, необходима за сглобяване на коалиция, особено от баските и каталунските сепаратистки партии.

Проучванията предричаха решителна победа за Народната партия на Алберто Нунес Фейхоо, която се очакваше да спечели 145-150 места. 

Народната партия води на изборите в Испания

Народната партия води на изборите в Испания

Но вероятно няма да има мнозинство в парламента

"Испания и всички нейни граждани, които гласуваха, бяха абсолютно ясни: назадничавият блок, който искаше да отмени целия напредък, който постигнахме през последните четири години, се провали", каза ясно ликуващият Санчес. 

Фейхоо, който пое поста на ръководител на ПП през април 2022 г. след 13 години начело на северозападния регион Галисия, беше съсредоточил кампанията си върху обещанието да "свали санчизма" - унизителен термин за политиките на Санчес. Той обеща да "отмени всички закони, вдъхновени от малцинствата, които вредят на мнозинството", включително законодателство за самоопределение на пола и неуспешен закон за изнасилване, който позволява на повече от 1000 осъдени сексуални престъпници да осигурят намаляване на присъдите си.

Испания избира парламент

Испания избира парламент

Ключови избори за водеща икономика в ЕС