Специалният пратеник на САЩ в Афганистан Залмай Халилзад подава оставка. Очаква се администрацията на американския президент Джо Байдън официално да обяви новината. Това съобщил CNN, като цитира двама източници, които през последните дни са били информирани за плановете на Държавния департамент.

Очаква се Халилзад да бъде сменен със заместника си Том Уест по-малко от два месеца, след като САЩ се изтеглиха от Афганистан в хаотичен процес на евакуация, според един от източниците. Уест води афганистанската политика за президентския екип на Байдън и работи в тясно сътрудничество с Халилзад от месеци.

Държавният департамент е отказал коментар.

САЩ очакват следващата седмица още бежанци от Афганистан

САЩ очакват следващата седмица още бежанци от Афганистан

Общият брой приети е 64 000 души

Халилзад служи и при президента Доналд Тръмп като специален представител за помирението с Афганистан. Той ръководи преговорите с талибаните в Катар, които доведоха до споразумението от Доха с администрацията на Тръмп за пълно изтегляне на американските войски до май 2021 г. По време на тези преговори колегата на Халилизад беше съоснователят на талибаните Абдул Гани Барадар, който наскоро бе назначен за изпълняващ длъжността заместник министър-председател на Афганистан.

Очакваше се Халилзад да напусне през май, но той се е съгласил да остане по-дълго от първоначално планираното. Откакто талибаните поеха контрола над Афганистан, Държавният департамент не е изяснил какви са плановете за Халилзад. Миналия месец говорителят Нед Прайс призна, че Халилзад се е върнал в САЩ от Доха и отбеляза, че сега в Катар има дипломатическа мисия на САЩ за Афганистан, ръководена от друг висш дипломат.

Тръмп взе на прицел изтеглянето на САЩ от Афганистан

Тръмп взе на прицел изтеглянето на САЩ от Афганистан

Иска разследване от Конгреса