Американските военни очакват следващата седмица да пристигнат още евакуирани афганистанци в САЩ, предаде АП.

Това зави от графика на задължителното им ваксиниране срещу морбили.

Генерал Глен Ван Хърк, ръководител на Северното командване на САЩ, заяви пред репортери в четвъртък, че около 14 000 афганистанци се очаква да дойдат в САЩ.

Общият брой приети е 64 000 души. 

Три хеликоптера евакуират американци в Кабул

Три хеликоптера евакуират американци в Кабул

Спасени са 169 души

4 000 евакуирани в американските бази са приключили медицинските си прегледи и вече имат разрешение да влязат в Съединените щати.

Десетки хиляди бежанци бяха изведени от Афганистан през последните седмици с прибързано изтегляне, което предизвика остри критики.

Администрацията на президента на демократите Джо Байдън работи за настаняване на 50 000 бежанци във военни бази в САЩ. Други остават в преработвателни центрове в близост до летища в САЩ, където са кацнали, а повече евакуирани са в американски инфраструктури в чужбина.

Полетите от Афганистан към САЩ бяха временно преустановени на фона на огнище на морбили.

САЩ евакуират афганистанци повече от 2 години

САЩ евакуират афганистанци повече от 2 години

Около 18 000 афганистанци, които са помогнали на американските войски, кандидатстват

Бившият президент на Републиканската партия Доналд Тръмп критикува оттеглянето, след като самият Тръмп договори пакт с талибаните за напускане.

Трима бивши президенти на САЩ - републиканецът Джордж У. Буш и демократите Бил Клинтън и Барак Обама - се обединиха зад нова група, целяща да подкрепи бежанците от Афганистан, които се заселват в САЩ.